Digidjungeln: Självgående bilar kan gå att köpa redan i sommar

De självgående bilarna är allt närmare att bli verklighet. Digidjungeln tar en titt på vad som har hänt under det senaste året, sedan vi senast skrev om bilar där föraren blir passagerare.
14.04.2015 05:00
LÖNTAGAREN

I slutet av mars höll biltillverkaren Teslas vd, miljardären Elon Musk, en presskonferens för att berätta om en ny mjukvaruuppdatering till sina bilar. En Tesla kan få uppdateringar över internet precis som vilken som helst dator, och nästan i en bisats nämnde Musk att deras Model S i sommar ska få en uppdatering som möjliggör autopilot.

Om det går som planerat betyder det alltså att konsumenter kan få tillgång till den första generationens självgående bilar redan i sommar.

Teslas autopilot är inte riktigt samma sak som Googles projekt som jag tidigare skrev om. Googles bil ska helt och hållet sakna ratt, medan Teslas autopilot är ett steg på vägen mot förarlöshet. Model S lär ska kunna ta över och sköta körandet på okomplicerade platser i trafiken, som till exempel motorvägar. Den kan hålla bilen i rätt fil med rätt hastighet utan att köra in i andra trafikanter.

Men det är inte bara Tesla som går framåt på den här fronten. Nissan och Mercedes har bestämt att de ska ha självgående bilar på marknaden år 2020. Också firmor som till exempel Audi lär ha gjort en hel del tester.

I vårt grannland tänker Volvo testa självgående bilar inom två år. Cirka hundra konsumenter ska få testa självgående bilar en längre tid. Men bilarna får bara köra sig själva på cirka 50 kilometer godkända vägar runt om i Göteborg. Annars måste föraren sköta körandet.

Det är på den punkten som det i dagsläget verkar finnas mest hinder. Lagstiftningen hinner inte riktigt med. Det är ännu oklart om det ens är lagligt att använda Teslas autopilot i flera delstater i USA. På en del ställen är det helt enkelt än så länge så att föraren måste köra bilen själv.

Det händer helt klart många intressanta grejer när bilarna blir allt mer digitaliserade. För att göra det hela ännu mera spännande cirkulerar det en hel del rykten kring Apples Project Titan. Det är högst oklart vad Project Titan är, men det ryktas i alla fall om att Appletänker ge sig in i bilindustrin med någon form av elbil. Hur eller på vilket sätt är det ännu ingen som vet. Apple ska i alla fall ha anställt en hel del människor från bilindustrin, bland annat från just Tesla. Sen har det i och för sig också funnits rykten om att Apple kanske planerar att köpa Tesla.

Som en bonuskläm på slutet så sa också miljardären Richard Branson för några veckor sedan att hans Virgin, som redan nu sysslar med allt från rymdfarkoster till kryssningsfartyg, jobbar med att ta fram en elbil. Huruvida den är självgående eller inte framkom inte.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.