Digidjungeln: Kan en mac få virus?

Under våren rapporterades det största virushotet mot macdatorer någonsin, över en halv miljon var drabbade. Plötsligt kunde stolta macägare inte längre säga att deras datorer var riskfria. Vad var det riktigt som hände?
12.06.2012 05:00
LÖNTAGAREN

I början på april rapporterade säkerhetsfirman Doctor Web att de upptäckt ett nytt virus som de uppskattade att drabbat över 500 000 användare. Det speciella med viruset, som var en modifierad version av viruset Flashback, var att det verkade drabba främst mac-användare. Viruset laddade ned sig själv på användarens dator för att sen använda sig av datorn för att tjäna pengar på nätbedrägeri. Den här gången orsakade det inte någon direkt skada för användaren, men eftersom viruset tog kontroll över funktioner på datorn så hade också större skada varit möjlig.

Det har länge rått en uppfattning bland macanvändare att de är befriade från virus, men det här är något av en illusion. Det har främst handlat om att det funnits så få mac-användare att ingen tyckt att det lönat sig att tillverka virus för mac. När nu macdatorer blivit mera populära så ser it-brottslingar också potentialen att utnyttja dem. Enligt forskningsinstitutet Gartner ökade Apples marknadsandel med 20 procent mellan 2010 och 2011 i USA. Ungefär 11 procent av datorerna sålda på den amerikanska marknaden är i dag en mac. I resten av världen är siffrorna lite lägre.

Det här tyder på att det kanske blivit dags att tänka om, att man som mac-användare inte behöver skydda sig på samma sätt som de som använder Windows. Men hur kan man skydda sig med en mac? Precis som med Windows-baserade datorer är det viktigt att man har uppdaterade versioner av alla program och att man vid vanlig användning inte använder ett administratörskonto. I dagens läge har de flest av de större antivirusföretagen också en macprodukt, så det går att skydda sig om man vill. Den stora frågan är snarare om vi nu kommit till den punkt där man måste skydda sin mac med antivirusprogram.

Antivirusprogram brukar ha en tendens att göra datorer aningen långsammare och de kostar pengar, så antivirusprogram är inget man vill skaffa sig i onödan. År 2008 förutspådde säkerhetsanalytikern Adam J. O’Donnell att macdatorer kommer att utsättas på samma sätt som windowsdatorer då Apple får en marknadsandel på 16 procent. Vi är helt klart inte där ännu, men samtidigt visar vårens virusattack att saker och ting håller på att förändras. Allting tyder på att det i framtiden kommer att bli aktuellt med antiviruslösningar också för macanvändare.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.