Digidjungeln: Julklappstips

Med julen runt hörnet är det hög tid att tänka på julklappar. Teknikklapparna erbjuder i år både gammalt och nytt.
10.12.2013 05:00
LÖNTAGAREN

Nytt i höst är att både Sony och Microsoft släppt nya modeller av spelkonsolerna Playstation och Xbox. Playstation 4 borde redan finnas i butikerna medan Xbox One i värsta fall dyker upp på hyllorna först efter årsskiftet, men det finns ju alltid presentkort.

Båda konsoltillverkarna har satsat på vidareutveckla konsolerna från att bara handla om spel till att vara nöjescenter för hela familjen. Tanken är att man ska kunna använda konsolen från allt från att titta på tv till att lyssna på musik. Hur bra allt det här kommer att fungera i finländska förhållanden är inte helt klart.

Båda konsolerna har sina för- och nackdelar, så vilken man väljer är närmast en smaksak. Om konsolerna följer samma mönster som sina föregångare kommer de antagligen också att utvecklas mycket, och det innebär att man antagligen får tillgång fler funktioner vartefter.

Finns det inte ännu någon pekdator i familjen kan det vara en lämplig klapp. Apple har nyligen kommit ut med nya versioner av sin iPad. iPad Air är en tunnare och lättare version av den större iPaden. Den mindre plattan iPad Mini har fått bättre upplösning och blivit lite snabbare.

Känns en Androidplatta mer intressant så har det nyligen kommit en ny version av Asus Nexus 7 som har fått väldigt bra betyg i olika test. Storleksmässigt motsvarar den ungefär en iPad Mini. Vill man testa ett tredje alternativ så borde Nokias första platta Lumia 2520 hittas i butikshyllorna nu i december. Lumian har fått helt ok omdömen i olika test.

Om vi tittar på en mer traditionell kategori som kameror finns det i dag massor att välja på. Canon släppte i slutet av sommaren systemkameran 70D som är riktad till amatörer som vill ta nästa steg i sitt fotograferande. Så kallade spegelfria systemkameror som tar upp betydligt mindre plats än de traditionella systemkamerorna blir allt mer populära. Till exempel har Sony NEX-6 fått riktigt goda omdömen.

Till sist, om man riktigt vill trixa till det i jul, så går det nu att hitta 3D-printrar för hemmabruk i Finland. En julklapp kan ge upphov till fler julklappar efter det. Endast kreativiteten sätter gränserna för vilka kreationer man kan skapa med en 3D-printer, så länge föremålen är av plast.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.