Digidjungeln: I framtiden behöver vi ingen ratt

Självgående bilar är kanske äntligen här, och det är något oväntat Google som är ett av företagen som går i bräschen för teknologin.
10.06.2014 05:00
LÖNTAGAREN

Google har faktiskt i flera år visat upp teknologi för självgående bilar. Bilarna har ett flertal sensorer och kameror som läser av allting som händer runt omkring dem i trafiken. De kan till exempel läsa av när en cyklist markerar att den ska svänga, men också reagera på att cyklisten gör något helt annat.

Hittills har det handlat om vanliga bilar som utrustats med ny teknologi. Det vill säga bilar där det finns en ratt och pedaler, helt som vanligt. Bilarna har haft en stor röd knapp ifall passageraren bakom ratten skulle behöva ta kontrollen och börja köra själv. De här bilarna har redan en längre tid testats i trafiken i Kalifornien.

Men i slutet av maj tog Google ett steg längre när företaget presenterade en prototyp för nästa generations självgående bilar. Bilen, som ser ut som en märklig bubbla, har varken ratt eller pedaler.

Det betyder att det inte finns något sätt för passageraren att ta kontroll över bilen. Tanken är att man bara ska sätta sig i bilen och knappa in vart man vill åka. Eller så kan man använda sin smarttelefon för att berätta vart färden ska bära.

De här bilarna har inte testats i trafik ännu, främst för att det inte är lagligt att köra dem någonstans. Några amerikanska delstater har godkänt självgående bilar i trafiken så länge det finns ett sätt för passageraren att ta kontroll över bilen. Men för att Googles nya modell ska kunna börja testas krävs det att lagstiftarna tar sig en funderare över hur mycket automatik de vill ha i trafiken.

Google själv hävdar att dess självgående bilar skulle leda till drastiskt färre olyckor i trafiken. En stor del av trafikolyckorna sker på grund av mänskliga misstag som helt enkelt kunde undvikas om datorer kör bilarna.

Företaget drömmer om en framtid där allt färre har egna bilar. I stället knappar du in på telefonen när du behöver en bil och så dyker det upp en självgående bil som tar dig dit du behöver åka.

Det är inte bara Google som talar om den här framtiden. Genast efter att Google visat sin prototyp meddelande taxiföretaget Uber, som också försöker ta sig in på den finska marknaden, att också dess framtid är förarlös. I dag fungerar Uber så att du kan beställa och betala en taxi helt via smarttelefonen, det vill säga utan taxameter. Men än så länge har företaget förare i sina bilar.

Det kommer säkert ta en tid innan vi ser självgående bilar i Finland. Google kommer knappast att börja tillverka bilar själv, utan kommer antagligen att samarbeta med biltillverkare.

Det finns också en hel del problem förknippade med tekniken. Vad tänker Google till exempel göra med all data som dess sensorer onekligen kommer att samla in? Och sedan finns det förstås en hel del människor som tycker att det är rätt kul att köra sin bil själv – eller att prata med taxichauffören.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.