Digidjungeln: En rättvis telefon?

Går det att tillverka en etisk smarttelefon? Fairphone lovar i alla fall att försöka.
10.09.2013 05:00
LÖNTAGAREN

En smarttelefon är i dagens läge inte det mest etiska inköp man kan göra. Dels tar mobiltelefontillverkarna ett alldeles för litet ansvar för varifrån råvarorna till deras telefoner kommer – till exempel visade den danska dokumentären Blood on the Mobile hur råvarorna i en viss finländsk tillverkares telefoner finansierat konflikter i Kongo-Kinshasa. Dels finns det stora frågetecken kring arbetsförhållandena i fabrikerna där telefonerna tillverkas

– så som de många självmorden på Foxconns fabriker i Kina, där bland annat en viss äppeltelefon tillverkas.
Hittills har alternativen lyst med sin frånvaro för dem som vill ha en mer etisk smarttelefon. Nu vill holländska Fairphone råda bot på problemet. Företaget bakom telefonen utlovar konfliktfria mineraler och rättvisa arbetsförhållanden för arbetarna.

– Genom att köpa den här telefonen sätter du sociala värden först, och bidrar till att förändra hur saker görs, utlovar vd Bas van Abel i ett pressmeddelande.

Företaget lovar mycket och det återstår att se hur bra det lyckas. Telefonen går än så länge endast att förbeställa.

En del vet vi ändå redan om telefonen och dess tillverkning. Mineralerna i telefonen kommer från oroliga Kongo-Kinshasa, men från så kallade konfliktfria gruvor. Det betyder att mineralerna inte borde finansiera konflikterna i regionen.

Telefonen kommer att tillverkas i Kina och företaget har lovat att inrätta en fond som ska trygga rättvisa löner, goda arbetsförhållanden och en öppen dialog mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Telefonen ska vara lätt att reparera och målsättningen är att telefonen ska ha en längre livstid. I framtiden vill företaget också kunna tillverka telefoner av enbart återvunnet material. Dessutom är företaget ovanligt öppet med prissättningen av telefonen. Alla kunder kan själva kontrollera vad det är som kostat i telefonen.

Fairphone är en Androidtelefon och sticker inte desto mera ut när det gäller de tekniska egenskaperna. Men det är knappast meningen med en telefon som den här. Företaget tillverkar endast 20 000 smarttelefoner av den första versionen av Fairphone och priset ligger på 325 euro.

Men tiden får som sagt utvisa om efterfrågan finns, och om Fairphone med sina små volymer kan visa exempel också åt de stora tillverkarna.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.