Digidjungeln: Är Facebook döende?

En studie av två doktorander på Princeton väckte nyligen rubriker när de förutspådde att Facebook går under år 2017. Digidjungeln tar en titt på om det faktiskt är så att den sociala mediejätten håller på att dö.
18.02.2014 05:00
LÖNTAGAREN

Enligt doktorandernas studie kommer Facebook att följa samma trend som den en gång stora sajten Myspace. Mellan 2015 och 2017 förväntar sig forskarna att Facebook tappar 80 procent av sina kärnanvändare. Facebook har själv också nyligen rapporterat minskad aktivitet bland tonåringarna, som var en av de första grupperna att börja använda tjänsten. När alla föräldrar nu också finns på Facebook är tonåringarna inte så intresserade mera. Men ser det faktiskt så här mörkt ut för Facebook?

När Myspace var som störst hade tjänsten cirka 100 miljoner registrerade användare. Facebook lär i dag ha knappt 1,2 miljarder registrerade användare. Det är förstås inte omöjligt att de alla försvinner, men Facebook spelar ändå i en annan kategori än Myspace. Facebook har också fortsatt att förändra och anpassa sig hela tiden, i motsats till Myspace som var relativt likadant så länge tjänsten var på topp. En del kan kanske tycka att alla de här förändringarna är en dålig sak – så verkar det speciellt om man ser på alla protestgrupper som skapas genast när Facebook ändrar något – men utvecklingen har bidragit till att Facebook har kunnat behålla sin position genom åren.

Hur är det med tonåringarna då? Är det faktiskt så att Facebook-användningen bland dem minskar? Tonåringar använder sig i dag mer av andra tjänster såsom Twitter, Snapchat, Instagram och Whatsapp. Alla är lite enklare tjänster som i princip gör något Facebook också redan kan. Just Instagram är knappast ett problem för Facebook, eftersom företaget äger tjänsten. Men enligt analysföretaget GlobalWebIndex, som citeras i tidskriften Forbes, är Facebook fortfarande den tjänst som tonåringar använder mest. Från att förr bara ha använt en tjänst, har unga i dag gått över till att använda olika tjänster i olika syften.

Trots att Facebook-användningen bland tonåringar och unga vuxna minskar, så ökar den i alla andra ålderskategorier. Facebook växer alltså ännu. Så länge som dina vänner verkar vara kvar på Facebook behöver du alltså inte oroa dig – ryktena om Facebooks död är överdrivna. Men om du försöker få kontakt med familjens tonåring kanske du måste leta någon annanstans.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.