Digidjungeln: Appar för semestern

Sommarn är äntligen här, och för många innebär det semester. Vi listar ett par appar som kan vara till nytta i sommarsolen.
11.06.2013 05:00
LÖNTAGAREN

Alla firar inte semestern på samma sätt, men oberoende av hur man väljer att göra är det viktigast att först ta reda på hur vädret blir. I många mobiltelefoner och pekdatorer följer det med någon form av väderapplikation. Men om den medföljande applikationen inte ger tillräckligt med varma dagar finns det alternativ.

Till exempel har meteorologiska institutet, FMI, utvecklat en egen app med vilken man enkelt kan kontrollera vädret och tiodygnsprognosen. FMI har nyligen också släppt appen RainMan för dem som vill följa med hur regnmolnen rör sig och på det sättet garantera så mycket tid i solen som möjligt.

Det finns en uppsjö med olika väderapplikationer som också visar vädret utomlands. Antagligen finns det lika många prognoser som det finns appar, men om någon av dem skulle lova bättre väder än här hemma kan det bli aktuellt med en resa utomlands. Tjänsten Momondo fungerar bra både för dem som vill hitta det billigaste och för dem som vill hitta det snabbaste flyget till en eventuell semesterdestination. Momondo hjälper också med att hitta hotell på semesterorten. Ett annat alternativ är Hotels.com. Väl på plats tipsar appen TripAdvisor om de bästa platserna och sevärdheterna.

Om vädret på hemmaplan ändå visar sig vara bäst kan det bli aktuellt att åka ut till sommarstugan. För många kan det vara praktiskt att ha någon form av internetuppkoppling på sommarstugan, men det är inte alltid helt klart hur bra 3G-täckningen egentligen är. Med appen Nettitutka, som utvecklats på Aalto-universitetet, kan du testa nätanslutningen och samtidigt bidra till en mera exakt täckningskarta. Om till exempel stuggrannarna testat sina anslutningar med Nettitutka syns det på kartan vilka som fungerat bäst.

En del tycker kanske att internet och sommarstugan inte hör ihop, men en uppkoppling kan vara till nytta vid flera stugaktiviteter. Till exempel kan man med apparna Naturgate, eFlora eller Birds of Northern Europe gå ut och bonga fåglar och växter.

Är det en stadssemester som gäller kan man också använda TripAdvisor på hemorten. Om det inte finns så mycket information om de egna sevärdheterna, kan man alltid ta det som semesterprojekt att turista på den egna orten och fylla i recensioner om de olika platserna. Yelp och Foursquare är andra alternativ som kan tipsa om bra ställen att besöka.

Ha en trevlig semester!

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.