”Det borde vara möjligt att leva på sin lön”

Att man är heltidsanställd, har lång erfarenhet och har nått den högsta löneklassen är ingen garanti för att den personliga ekonomin går ihop. Det vet försäljaren Tarja Puotsaari som lever från hand till mun trots att barnen har lämnat boet.
14.04.2015 07:00
LÖNTAGAREN
Tarja Puotsaari trivs med sitt jobb som försäljare och anser att kunderna värdesätter det jobb hon gör. Men det syns inte i lönen.

Tarja Puotsaari jobbar som försäljare på hemavdelningen på K-Citymarket i Kuppis i Åbo. Hon hör till de lyckliga som har både heltids- och fastanställning. Det är verkligen ingen självklarhet inom handelsbranschen där deltidsanställningar är vardag för många.

– Av 100 personer som jobbar här på Citymarket är 24 heltidsanställda. Jag jobbar regelbundet sju och en halv timme, antigen klockan 6–14 eller 13–21, säger Tarja.

Hon jobbade första gången i varuhuset i Kuppis redan 1976, direkt efter grundskolan. Hennes nuvarande anställning började 1987 och sedan dess har hon klättrat till högsta möjliga löneklass för försäljare i huset. Med tillägg medräknat får hon 1 600 euro i handen per månad.

– Det är svårt att klara sig på det. Man råkar lätt in i en spiral där man drygar ut lönen med kreditkort och sedan betalar kreditskulderna med nästa kort.

Tarjas tre vuxna barn har flyttat hemifrån och i dag behöver lönen bara räcka till hennes egna utgifter. Men överraskande nog har hon inte kunnat höja sin levnadsstandard som hon alltid hade tänkt sig.

– Ekonomin är lika stram som förut. Allting har blivit dyrare och löneutvecklingen har helt enkelt inte hunnit med, säger Tarja som har tvingats lämna bort mycket då pengarna helt enkelt inte räcker till.

– Inte lever man något flott liv med en försäljarlön. Södernresor, restaurangbesök och massage, som skulle vara väldigt viktigt för en person i mitt yrke, har fallit bort. I matväg får man nästan turas om mellan korv- och maletköttsoppa.

Boende och mat är de största löpande kostnaderna. Tarja bor 30 kilometer från arbetsplatsen och måste därför hålla sig med bil.

– Den närmaste busshållplatsen ligger sju kilometer hemifrån och bussarna åker inte ens så tidigt att jag skulle hinna på jobb till sex på morgonen.

Ett jobb borde räcka till

Innan Tarja Puotsaari började göra fulla timmar på Citymarket jobbade hon både på kakelfabrik och inom restaurangbranschen för att dryga ut kassan. I dag skulle hon inte längre orka extraknäcka.

– Jag jobbar redan nu heltid och eftersom vi har så tidiga morgnar är extra kvällsjobb uteslutet.

Tarja har också varit förtroendeman för de anställda på Citymarket i 20 år och vet att det är vanligt att försäljarna kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Enligt henne är det speciellt jobbigt för barnfamiljer och dem som har deltidsanställningar. Att man tvingas gå till socialen trots att man har jobb är inte helt ovanligt.

– Det borde vara möjligt att leva på sin lön. Så mycket borde man få så att man kan försörja sig.

Tarja trivs väldigt bra med sitt jobb och skulle inte vara beredd att byta bransch, även om det skulle trygga utkomsten.

– Att träffa och bemöta människor är det bästa med jobbet. Det här måste vara något av ett kall för mig, jag trivs så bra.

Tarja upplever att försäljarjobbet uppskattas överlag, även om det hela tiden krävs mer och mer av arbetstagarna samtidigt som löneutvecklingen lämnar mycket att önska.

– Ibland känns det att man inte riktigt räcker till då det hela tiden hittas på nya arbetsbenämningar och uppgifter. Problemet är att vårt jobb inte uppskattas i pengar mätt.

Johan Lund

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.