Det är lönen som bekymrar dem som ringer till sommarjobbsinformationen

15.07.2010 09:33 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Anniina Kannelsuo

FFC:s och FTFC:s Sommarjobbsinfo har betjänat människor som behöver råd sedan i maj. De flesta samtalen har kommit från sommararbetare inom servicesektorn.

- De som ringer upp är bekymrade framför allt för sin lön och arbetstid, berättar sommarjobbsinformatören Anniina Kannelsuo.

De som ber om råd är inte bara sommararbetarna, som är runt tjugo år, utan också deras föräldrar och en del småföretagare.

- Småföretagarna har bett om råd visavis löner och semesterersättningar. Det är positivt att också arbetsgivarna själva är aktiva för att kunna handla rätt, säger Kannelsuo.

På basen av samtalen förefaller det som om sommararbetarna rätt ofta går miste om sina rättigheter. Exempelvis lönetillägg kan bli obetalda eller lagstadgade pauser uteblir. En del unga får mindre löner än dem som definieras som minimilöner enligt kollektivavtalet.

- Man önskar ju att de unga går med i arbetslivet vid ett tidigare skede. Negativa erfarenheter av den första arbetsplatsen påverkar ändå säkert på ett eller annat sätt deras ork att arbeta. På lång sikt är det i allas intresse att arbetslivets spelregler efterlevs, säger Kannelsuo.

Under början av sommaren har sommarjobbsinfo tagit emot kring hundra samtal. Samtalen är ändå färre än under tidigare år. Kannelsuo tror att det beror på lågkonjunkturen. Alla som ville det har inte fått jobb, och det avspeglar sig på antalet förfrågningar. Bekymren är ändå de samma från år till år.

Sommarjobbsinfo betjänar på tre språk, svenska, finska och engelska, på numret 0800 179 279 fram till medlet av augusti, måndag till fredag 9-15. Man behöver inte vara medlem i ett fackförbund för att ta kontakt. Man får också ringa anonymt.

FFC:s Sommarjobbsinfo har fungerat i sex års tid. I år kom också tjänstemannacentralen FTFC med i projektet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.