Christer Björkstrand: Tre centrala frågor

12.10.2001 13:44 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Under höstens lopp kommer tre centrala frågor att behandlas på trepart bas. Förberedelserna pågår i arbetsgrupper som är sammansatta av representanter för arbetsmarknadsparterna och statsrådet. Regeringen förväntar sig resultat under höstens lopp. FFC deltar i samtliga frågor och är redo att arbeta för att rättvisetanken stärks, att den sociala tryggheten utvecklas så att den motsvarar dagens och morgondagens krav med sikte på de förändringar som skett och hela tiden sker i arbetslivet.

Det är fråga om sysselsättande åtgärder där det effektivaste medlet mot arbetslöshet är att erbjuda arbetslösa arbete. Men när arbetslösheten inte med en gång kan avhjälpas är det viktigt att lindra fattigdomsproblemet genom att underlätta tillgången till inkomstrelaterat utkomstskydd. Här är det då viktigt att arbetsvillkoret förkortas från nuvarande tio månader till sex månader. En dylik justering skulle inte påverka statens kostnader för finansieringen av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet, för det finansieras av arbetsgivarna och arbetstagarna. Det finns också fog för en nivåjustering av det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Vid en jämförelse mellan EU-länderna framgår det att Finland ligger under medelnivån och det är stor skillnad mellan nivån på arbetslöshetsskyddet hos oss och motsvarande nivå i de övriga nordiska länderna.

Den andra viktiga frågan som är under beredning är pensionsreformen som leds av försäkringsbolaget Ilmarinens vd Kari Puro. Här är det fråga om rättvisa. För fyrtio år sedan var det vanligt att arbetstagare var hos en och samma arbetsgivare hela sin karriär - i dag byter arbetstagarna arbetsplatser, tvingas ta emot korttidsarbeten osv. Pensionslagarna missgynnar just dessa arbetstagare. Likaledes missgynnas unga arbetstagare. De måste betala pensionsförsäkringsavgifter på sin inkomst från första lönen men har rätt att räkna sig tillgodo pension först på den lön de får när de har fyllt 23 år.

Alla parter är överens om att en höjning med två till tre år av den genomsnittliga pensionsåldern från 59 år är behövlig. Här är det arbetsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet som på treparts bas utarbetar åtgärder för att förbättra sysselsättningen, för att de anställda skall klara av arbetslivet både fysiskt och psykiskt till en högre ålder än vad som nu är fallet, samt att uppsägningsskyddet för äldre anställda förbättras. Det här kräver åtgärder och god vilja av samtliga parter.

Christer Björkstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.