Byggjobbaren kopplar av med uthållighetsidrott

Ett fysiskt tungt jobb inom byggbranschen hindrar inte Mikael Savonen från att utöva fysiskt tunga uthållighetsgrenar på fritiden.
12.06.2012 07:00
LÖNTAGAREN
Mikael Savonen har avverkat otaliga kilometer i cykelsadeln.

Den 48-årige Karlebybon är huvudförtroendeman vid Tara-Element i Nedervetil i Kronoby kommun. Företaget tillverkar betongelement till byggnader – allt från ladugårdar till hotell, som Mikael Savonen sammanfattar det.

Trots det tunga betongjobbet degar inte Mikael Savonen i soffan på kvällarna.

– Adrenalinet börjar pumpa då jag har kommit hem och ätit och vilat lite. Idrott är lite som en drog – då man en gång har fastnat på kroken är det svårt att komma loss. Dessutom orkar man bättre på jobbet om man är i bra form.

Mikael Savonen utövar mer än tio olika idrottsgrenar, framför allt löpning, cykling, skidåkning och orientering.

– Då blir jag inte uttråkad av träningen. Jag skulle inte stå ut med att träna bara löpning.

Han har också tävlat i så kallade äventyrstävlingar, som ofta är två dygn långa och innehåller bland annat löpning, cykling, simning och klättring. Mellan etapperna ska man lösa olika uppgifter och tankenötter.

– Det är svårt att tänka klart då man har hållit i gång i tio timmar. Äventyrstävlingar är en extra krydda, men det tar så lång tid att återhämta sig efter dem att man inte kan delta i dem så ofta.

400 timmar träning per år

Som barn skidade och löpte Mikael Savonen, men han slutade då han var i högstadieåldern. Då han var kring 30 blev han medlockad igen.

– Jag spelade rinkbandy i ett lag och kompisarna där lockade med mig till Kalevan kierros. Då jag fick höra sträckorna kunde jag inte annat än skratta och säga att ingen klarar av det där!

Kalevan kierros är en tävling som består av sex idrottsevenemang under året – ungefär 30 km skridskoåkning, upp till 90 km skidåkning, 42 km kilometer löpning, ungefär 50 km rodd, ungefär 110 km cykling och ungefär 20 km orientering.

Men Mikael Savonen fick småningom blodad tand och började gradvis träna mer och mer. Kalevan kierros genomförde han tio gånger.

– Det tar flera år innan man blir bra i uthållighetsgrenar. Som mest har jag tränat drygt 400 timmar per år. Jag försöker att inte träna mer än fem gånger i veckan. Man måste lyssna på kroppen och tänka på att det är under vilan som konditionen stiger.

I byatävlingar är Mikael Savonen van att stå på högst upp på prispallen i sin åldersklass. Till höjdpunkterna under idrottskarriären räknar han FM-silvret i fjällorientering och FM-silvret i duathlonsprint.

– Duathlonsilvret är nog störst för mig. Duathleter och triathleter är såpass hårda idrottsmän.

En sprinttävling i duathlon består av fem kilometer löpning, 20 kilometer cykling och fem kilometer löpning igen.

Tillbaka efter en paus

De senaste åren har Mikael Savonen tagit en paus från uthållighetsidrotten.

– Jag gick igenom en skilsmässa och tyckte att det var på sin plats att ta en paus och koncentrera mig på mina barn. Men sedan var det så många som bad mig komma med igen. Och ännu är jag inte för gammal.

Nu har Mikael Savonen återgått till att träna aktivt med målsättningen att inom kort kunna delta i de fysiskt krävande tävlingarna igen.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.