Byggfacket välkomnade alla till arbetarskyddsdag

Byggnadsförbundet testar nya grepp för att få fler engagerade. En arbetarskyddsdag på Åland lockade rekordmånga deltagare, nästan 50 personer. Förbundet försöker riva murar – också arbetsledare och icke-medlemmar var välkomna.
28.10.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Byggnadsförbundets svenska ombudsman Tiina Nurmi-Kokko tackar Kjell Mattsson för att man fick besöka ett pågående bygge i Mariehamn. Mellan dem står Dan Sagulin, ordförande för Byggnadsförbundets avdelning på Åland.

Många kämpar med tidsbrist. Det är ett ständigt pusslande för att få tiden att räcka till för arbete, familjeliv och fritidsaktiviteter. Om facket ska locka deltagare gäller det därför att paketera evenemangen i lockande förpackningar.

– Vi måste förnya oss hela tiden, vi kan inte jobba som vi gjorde för 50 år sedan, säger Tiina Nurmi-Kokko som är socialsekreterare vid Byggnadsförbundet och även sekreterare i fackavdelningen på Åland, Byggnadsförbundet 205.

Ett nytt grepp som har blivit succé är att ordna familjekurser under ett veckoslut. I stället för att en i familjen ska åka i väg för en dag eller två får också partner och barn följa med. På så sätt får familjen vara tillsammans och i programmet kombineras facklig information och föreläsningar med fritidsaktiviteter som passar olika åldrar.

Nästa familjekurs, som i sin helhet bekostas av förbundet med undantag för deltagarnas resor, hålls på badhotellet Caribia i Åbo i november. Den blev snabbt fullbokad och fler intresserade står i kö.

– Vi ordnar också en kvinnokurs. Omkring sju procent av våra medlemmar är kvinnor och de jobbar mestadels i måleribranschen. De får ta sina barn med sig och vi försöker ordna eget program för dem, säger Tiina Nurmi-Kokko.

Gynnar alla

Arbetarskyddsdagen på Åland var öppen för alla, även för byggjobbare som inte är inskrivna i facket och för arbetsledare.

– Arbetarskyddet är a och o på en byggarbetsplats och det är viktigt att vi samarbetar med arbetsgivarna. Goda kunskaper i ämnet och en bra hantering på arbetsplatserna gynnar alla parter. En allvarlig olycka kan bli dyr, säger Tiina Nurmi-Kokko.

Det visade sig att merparten av dem som deltog i arbetarskyddsdagen är anställda av samma företag, byggnadsfirman Hans Mattsson. Företaget har två storbyggen på gång i centrala Mariehamn ¬ dels ett hotell, dels ett komplex med två affärs- och bostadshus i fyra våningar på ett gemensamt parkeringsgarage.

Företaget hade beordrat alla sina anställda att delta i kursen som ordnades av facket. Arbetet på byggena stod därmed stilla under eftermiddagen. Men företagets vd Kjell Mattsson såg det inte som en förlust.

– Visst är det en kostnad på kort sikt men vi väljer att se till helheten. Det lönar sig alltid att satsa på säkerhet ¬ ju färre skador desto bättre för alla. Vår policy är att alla anställda ska känna till bestämmelserna i arbetarskyddet och de har gått på alla kurser som har ordnats, givetvis även första hjälpen-kursen. Vi tror också att det blir roligare att jobba om man känner sig trygg, säger Kjell Mattsson.

Han vill ha en öppen dialog med facket.

– Det är mycket bättre att samarbeta än att sitta i varsitt hörn, säger han.

Ska gå med i facket

Fredric Boman är en av byggjobbarna vid byggfirman Hans Mattsson.

– Jag är helt ny i gänget. Jag har nyligen flyttat hem till Åland efter drygt fem år i Sverige. Där var jag medlem i Byggettan och jag har tänkt skriva in mig i facket här. I Sverige verkade det vara mer självklart att vara med i facket än här på Åland. Det är viktigt att facket arbetar för bättre säkerhet på arbetsplatserna. Jag är också intresserad av att utveckla mig och min kompetens. Olika kurser är därför alltid välkomna, säger Fredric.

En byggjobbare som deltog i arbetarskyddsdagen, men som vill vara anonym, berättar att han tidigare var fackansluten. Men han gick ur facket när han fick problem med ryggen och ansåg att facket inte gav den hjälp han behövde. Byråkratin blev för omfattande och han gav upp.

Kari Kemppainen har jobbat länge på byggen och han har alltid varit med i facket.

– En gång i Oslo blev jag utan lön men det redde upp sig när facket ingrep. Jag har inga speciella önskemål beträffande aktiviteter, jag betalar och är nöjd, säger han.

Många kom inte

Dan Sagulin, ordförande för Byggnadsförbundets avdelning på Åland, säger att det finns närmare hundra små åländska byggföretag med en eller ett par anställda. Ingen av dem tog sig tid att komma till arbetarskyddsdagen.

– Det är svårt att begripa att man tackar nej till gratis utbildning. Visserligen förlorar de fyra timmars arbete i dag men det är en liten investering i sammanhanget. Vad händer om man ramlar ner från en ställning och skadar ryggen allvarligt? frågar han sig.

Tiina Nurmi-Kokko var nöjd med dagen.

– Förbundet har fått flera tips av deltagarna, bland annat efterlystes en kurs om hur man handskas med asbest och andra farliga ämnen. Dessutom ansågs att även elektriker och rörmokare och andra underleverantörer borde bjudas in till gemensamma kurser med byggjobbarna eftersom alla har samma arbetsplats, berättar Tiina Nurmi-Kokko.

Helena Forsgård

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.