Biblioteken gallrades men samarbetet är gott

I Kuusankoski, nu en stadsdel i Kouvola, har samgången inte ställt till med större problem. Biblioteken fungerar men busslinjerna skulle gärna få vara bättre.
09.04.2013 07:00
LÖNTAGAREN
Som invånare i Kuusankoski är Tapio Rusi och Anneli Laine (t.h.) på det stora hela nöjda med nya Kouvola. Biblioteksdirektör Maritta Naumanen (i mitten) säger att samgången gått smidigt för bibliotekens del.

I Kuusankoskis stilrena bibliotek hörs en mansröst läsa dikter någonstans på övre våningen. Rösten visar sig tillhöra Tapio Rusi som läser sin favorit Arto Turtiainen. Lyssnar gör bland annat Anneli Laine, flitig biblioteksbesökare och Maritta Naumanen, biblioteksdirektör. Det är diktmaraton som pågår.

– Egentligen är jag allätare, men Turtiainen och Hannu Mäkelä hör till mina favoriter, säger Rusi då han lämnar över diktläsarstolen till två tjejer i tioårsåldern.

Biblioteket i Kuusankoski är nu det största närbiblioteket i Kouvola. Två bibliotek i Valkeala stängdes 2012 och några till i Storkouvola är hotade.

– Samarbetet mellan biblioteken är säkert den lättaste biten i samgångsprocessen. I norra Kymmenedalen hade vi redan ett gemensamt lånesystem och genom det kände vi varandra. Det nya är att förvaltningen nu finns i Kouvola, säger biblioteksdirektör Maritta Naumanen som hoppas att biblioteken utvecklas jämbördigt utan större knutpatriotism.

Biblioteksfunktionär Leena Lamponen vid lånedisken ser heller inga problem. Tvärtom.

– Jag hör säkert till de få som tycker samgången bara var positiv. Att arbeta med kundservice är verkligt trevligt, säger Lamponen, som före samgången hade administrativa uppgifter.

"Hoppas närservicen blir bättre"

Samgången tar Kuusankoskiborna med ro. Några större förändringar har de som invånare inte råkat ut för. Men då samtalet halkar in på planerna att stänga regionsjukhuset i Kuusankoski och koncentrera vården till ett nytt sjukhus i Kotiharju i Kouvola hettar det till.

– Projektet kan väl gå för sig men platsen är helt fel. Varför bygga i ett kärr? Vi har ju redan ett fungerande sjukhus, säger Tapio Rusi, tidigare arbetare vid Kymifabrikerna.

– Jag var själv med och byggde källarutrymmena för sjukhuset här i tiden, tillägger han.

Anneli Laine, som tidigare arbetat i en inredningsaffär, och Maritta Naumanen gillar också idén men de tycker att platsen gott kunde bytas. Den gamla sjukhusmiljön vill de bevara.

– Jag hoppas att närservicen i Kouvola blir ännu bättre. Fler bussförbindelser och smidigare tidtabeller behövs. Då får vi en fungerande storkommun, säger Anneli Laine.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.