Bättre semesterrätt för den som insjuknar under semestern

En arbetstagare som insjuknar under sin semester kan i fortsättningen flytta fram sin semester till en senare tidpunkt genast från den första sjukdagen. Den karens på sju kalenderdagar som hittills funnits i lagen slopas den första oktober.
27.09.2013 12:15 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Katarina MurtoEnligt Katarina Murto, expert på arbetsvillkor på Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, förbättrar den här lagändringen arbetshälsan.

– När semesterdagar inte längre går åt om man insjuknar kan semestern fullt ut användas för rekreation och återhämtning från arbetet.

Karensdagarna slopas endast för den lagstadgade semesterns del. Om det i kollektivavtalet har avtalats om en längre semester gäller rätten att flytta fram semestern inte den del som överstiger den lagstadgade semestern, om det inte branschvis avtalas om något annat.

– Det är viktigt att det i förteckningen över arbetsskiftena och i semesterbokföringen på arbetsplatserna noggrant antecknas vilket slag av semester arbetstagarna håller så att det inte uppstår oklarheter om framflyttning av semestern, framhåller Katarina Murto.

Lagändringen träder i kraft i början av oktober. Enligt övergångsbestämmelserna kan det som avtalats i kollektiv- eller tjänstekollektivavtal dock tillämpas till avtalsperiodens slut, om inte parterna kommer överens om något annat. Det innebär att beroende på kollektivavtal kan rätten till framflyttning av semester börja tillämpas vid olika tidpunkter, dvs. först när perioden för gällande kollektivavtal går ut.

Ändringar i beräkningen av semesterlönen

Också två andra ändringar har gjorts i semesterlagen vilka båda tillämpas på de semestrar som intjänats från och med 1 april 2013. Ändringarna gäller beräkningen av semesterlönen och semesterersättningen i vissa fall.

Semesterlönen för arbetstagare med månads- och veckolön är i fortsättningen procentbaserad om arbetstiden och i motsvarande mån lönen har ändrats under kvalifikationsåret (1.4–31.3). Ändringen förbättrar semesterlönen för personer som övergår från heltidsarbete till deltidsarbete, medan semesterlönen försämras om man övergår från deltids- till heltidsarbete.

Beräkningen av semesterersättningen som betalas för outtagen semester förenhetligas med hjälp av divisorer för månads- och veckolöner som tillagts i semesterlagen. Lönen för en semesterdag beräknas nu så att månadslönen divideras med 25 och veckolönen med 6. Andra bestämmelser kan i detta fall avtalas i kollektivavtalen.

FFC:s stordiaserie om ändringar i semesterlagen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.