Bär med besk bismak

Förra sommaren fick de finländska skogsbären en tråkig bismak. En grupp thailändska plockare väckte talan om människohandel.
15.04.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Thailändaren Jaran Boonbarhoc var en av dem som i fjol kom till Finland för att plocka blåbär.

De thailändska bärplockarna beskrev sina arbetsmöjligheter och boendeförhållanden som undermåliga. De kände sig lurade, eftersom inkomsterna blev klart under det utlovade och många hade fått så små inkomster att de blev skyldiga researrangörerna pengar.

Bärplockarnas önskemål verkade skäliga – de önskade sig ett system där de inte skulle gå med förlust.

I dagsläget har bärplockare inte ett anställningsförhållande till de finländska företagen, trots att företagen ordnar visum åt dem. Finländsk lag behandlar plockarna som självständiga företagare. De anses komma till Finland på eget ansvar för att göra affärer. Plockarna jobbar emellertid för de företag som har fått dem att komma till Finland och kan i praktiken varken sälja sina bär till andra eller förhandla om bärens pris.

FFC:s jurist Anu-Tuija Lehto påpekar att många plockare tror att de kommer till Finland som arbetstagare.

– Det är en skam för Finland att vi behandlar fattiga människor som kommer hit på det här sättet.
FFC anser att bärplockarna bör vara anställda vid de företag som de plockar bär för. Det samma rekommenderar också Markku Wallin vid arbets- och näringsministeriet. Han har på uppdrag av arbets- och näringsministeriet samt utrikesministeriet utrett de utländska bärplockarnas ställning.

Om somrarna arbetar runt 4 000 utländska bärplockare i Finland. Största delen av dem kommer från Thailand.

En hel rad missförhållanden

Markku Wallin säger att det finns en rad missförhållanden i samband med bärplockarnas situation. De arbetsförmedlingsfirmor som ser till att bärföretagarna har arbetare, det vill säga samordnarna, lovar thailändarna stora inkomster, men lyfter inte fram de ekonomiska riskerna. De inresande bärplockarna måste ta lån för att kunna betala sin resa och provisionen till arbetsförmedlingsfirman.

– Bärplockarna är synnerligen beroende av de bärföretagare som har bett dem komma till Finland. I regel lägger företagaren beslag på till exempel bärplockarnas biljetter och pass, berättar Markku Wallin.

I Finland kan bärplockarna ha upp till 16 timmar långa arbetsdagar och en genomsnittlig timlön på ungefär fem euro. Vissa uppskattningar visar att en del plockare i fjol hade en nettolön på endast tre euro i timmen.

Om bärplockarna hade ett anställningsförhållande skulle de omfattas av finländsk arbetslagstiftning och lönegaranti. Minimilönen i det allmänt bindande kollektivavtalet för lantbruksnäringar ligger på runt åtta euro i timmen.

De största bäruppköparna på den finländska marknaden är Kesko och S-gruppen. Dessa tillsammans med de största bärföretagarna bestämmer prisnivån på bären.

Inslag av människohandel

Vad hände då med den talan om människohandel som väcktes av thailändarna efter fjolårets bärsäsong? Den avancerade inte. Åklagaren avslutade förundersökningen, eftersom han ansåg att det inte fanns grunder för att gå vidare.

Markku Wallin anser däremot att fallet uppfyller många av kriterierna för människohandel och har skickat sin utredning till riksåklagaren.

Pirjo Pajunen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.