Avtalssamhället bygger på förhandlingar och avtal mellan likvärdiga arbetsmarknadsparter

24.11.2007 13:11 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s fullmäktige i Kiljavainstitutet

Resolution från FFC:s fullmäktige den 23-24 november 2007

FFC accepterar inte att strejkrätten begränsas med lagstiftningsåtgärder. Till avtalssamhällets verksamhetsprinciper hör inte att arbetsmarknadens handlingar i sista hand dikteras med hjälp av s.k. tvångsförlikning. Också de kollektivavtalsförhandlingar som pågår som bäst visar att avtalssystemet fungerar. Man kan uppnå resultat genom att förhandla, kompromissa och komma överens. Det är entydigtarbetsmarknadsorganisationernas angelägenhet att utveckla avtalsverksamheten på arbetsmarknaden. Löntagarorganisationerna bör sinsemellan precisera sina gällande strejkdirektiv också gällande spelreglerna för skyddsarbete.

Landets regering bör agera så, att det är möjligt att bedriva lönsam, konkurrenskraftig och miljömässigt hållbar företagsverksamhet i vårt land. Besluten att lägga ner skogsindustrins lönsamma produktionsanläggningar bör frysas, tills det har klarlagts hur de övriga verksamhetsförutsättningarna, såsom virkestillgången och slutproduktens prisutveckling kan tryggas. De personer som företräder staten i företagens förvaltning bör ta ett aktivt och målmedvetet grepp om företagets ledning. Företagen bör uttrycka ansvar också för sina arbetstagare.

Det är möjligt att förbättra produktiviteten och framgången på ett bestående sätt, bara om man utvecklar handlingsmodellerna, arbetsförhållandena och ledarkulturen och belönar personalen. Till exempel i statens produktivitetsprogram har personalens synpunkter negligerats och programmet har hittills drivits genom att skära ner personal och lägga ut arbetsutgifter. Det kan inte vara ett acceptabelt sätt att agera. Produktivitets- och framgångsprogram bör planeras och förverkligas i samarbete med arbetstagarna. Samtidigt bör man se till att medborgarna har tillgång till en god och tillräcklig basservice.

FFC:s målsättning i den kommitté som reformerar vårt socialskydd är framför allt att stärka arbetstagarnas utkomstskydd och garantera finansieringen av det. För att det skall löna sig att arbeta och arbetsmarknaden skall fungera smidigare krävs förbättringar i omställningsskyddet och arbetskraftsservicen och att bristerna i arbetslöshetsskyddet korrigeras. Vi bör också fortsätta att utveckla utkomst- och anställningsskyddet för snuttarbetare, hyrarbetare och andra i ovissa anställningsförhållanden.

Genom lagstiftning och beskattningsåtgärder bör vi skapa rättvisa och fungerande förutsättningar för arbetskraftens rörlighet. Staten bör också agera aktivt på bostadsmarknaden så, att arbetstagarna kan få bostäder till ett rimligt pris. Skatteverkets varierande tolkningar av arbetstagare som bor eller arbetar tillfälligt på annan ort försvårar utkomstmöjligheter och gör det också svårare för företagen att få tag på kompetent arbetskraft.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.