Avsikten med prövotiden är inte att minska företagarrisken

Avsikten med prövotiden är att ge arbetsgivaren en möjlighet att pröva om arbetstagaren lämpar sig för sina arbetsuppgifter, inte att förbättra företagets ekonomiska verksamhetsförutsättningar. Det påminner FFC:s chefsjurist Timo Koskinen. Också arbetstagaren kan under prövotiden fundera på om han eller hon vill ha jobbet.
21.04.2015 15:18
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
FFC:s chefsjurist Timo Koskinen anser att diskussionen om en förlängning av prövotiden är inne på fel spår.

I offentligheten har det föreslagits att arbetstagarnas prövotid skulle förlängas från nuvarande fyra månader. Vissa anser till exempel att prövotiden kunde vara ett år. Förslaget har motiverats med att företagens ekonomiska verksamhetsförutsättningar skulle förbättras och att risken som nya arbetstagare medför skulle minimeras.

Timo Koskinen betonar i bloggen Uusi kulma att företagen kan säga upp arbetstagare med hänvisning till ekonomiska och produktionsmässiga skäl om det går dåligt för företaget. Också företag som går med vinst kan säga upp personal av ekonomiska och produktionsmässiga skäl, till exempel om omorganiserar sin verksamhet. Dessutom har företagen möjlighet att permittera personalen.

Timo Koskinen påpekar också att en arbetsgivare som vill vara försiktig när det gäller längden på anställningen kan erbjuda arbetstagaren ett arbetsavtal på viss tid, enligt de villkor som lagen ställer.

– Prövotiden är inte huggen i sten, utan det går att förlänga den om arbetstagaren ordnar yrkesrelaterad utbildning åt arbetstagaren. Då kan prövotiden vara ett halvår, skriver Timo Koskinen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.