Årsskiftets förändringar i socialskydd och arbetsförvaltning

03.01.2011 14:40 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Årsskiftet 2010-2011

Det nya året medför smärre ändringar i bl.a. socialförsäkringsavgifterna, dagpenningarna och inkomstbeskattningen. Brottslagen ändras så att lindrig misshandel som arbetstagarna drabbas av i sitt arbete förs under allmänt åtal.

Du finner mer information om lagändringarna via länken i spalten invid.

Sjukförsäkringsavgifterna sjunker

De försäkrades sjukvårdsavgift utgör från och med i år 1,19 procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten i den kommunala beskattningen. Den avgift som bärs upp på beskattningsbar pensions- och förmånsinkomst är 1,36 procent. Sjukförsäkringens dagpenningsavgift är för löntagarna 0,82 procent av lönen eller arbetsinkomsten. Löntagarnas och företagarnas skyldighet att betala dagpengsavgift ändrades från årets början. Avgiften skall inte längre bäras upp av försäkrade under 16 år eller över 68 år.

Löntagarens socialförsäkringsavgifter 2011

I procent av lönen (ändring från år 2010)

  • Arbetspensionsavgift, under 53-åringar: 4,7 % (+ 0,2)
  • Arbetspensionsavgift, 53 år fyllda: 6,0 % (+ 0,3)
  • Arbetslöshetsförsäkringsavgift: 0,6 % (+ 0,2)
  • Sjukförsäkringens dagpengsavgift: 0,82 % (- 0,11)
  • Sjukförsäkringens sjukvårdsavgift: 1,19 % (- 0,28)

Livstidskoefficient minskar pensionerna

Livstidskoefficienten, som anpassar nivån på nya arbetspensioner, är från och med årsskiftet 0,98689. Den minskar ålderspensionen med 1,311 procent för dem som är födda 1949 och vars lagstadgade pensionering inträffar 2011 eller därefter. Livstidskoefficienten tillämpades för första gången 2010. Dess syfte är att förmå arbetstagarna att kompensera koefficientens pensionsminskande effekt genom att stanna längre kvar i arbetslivet. Livstidskoefficienten minskar också de lagstadgade invalidpensioner som beviljas år 2011.

Bland annat barnvårdsstödet höjs i mars

I mars 2011 genomförs förhöjningar i barnbidraget, barnvårdsstöden och sjukförsäkringens minimidagpenning, som binds vid folkpensionsindex.

Utkomststöden för unga kan minska

Grunddelen i utkomststödet för unga mellan 18 och 24 år kan sänkas med tjugo procent från årets början om den unge har förvägrats arbetslöshetsskydd på grund av vägran att studera eller för att han avbrutit sina studier.

Arbetsgivarna stöds för förebyggande företagshälsovård

Arbetsgivare som arrangerar förebyggande hälsovård för sina arbetstagare ersätts med 60 procent av kostnaderna. Villkoret är att arbetsgivaren har kommit överens med företagshälsovården om åtgärder för att bevara, följa med och stöda arbetstagarnas arbetsförmåga i ett tidigt skede.

Permitterades rätt till full arbetslöshetsdagpenning

Arbetstagare som på grund av permittering har förkortad arbetsvecka får fortsättningsvis full arbetslöshetsdagpenning för permissionsdagarna. Lagen gäller arbetstagare vars veckoarbetstid har förkortats med minst en dag.

Ändringar i utlänningars rätt till arbetsmarknadsstöd

Utlänningar som har fått permanent uppehållstillstånd från den 1.1.2011 får tillbaka rätten till arbetsmarknadsstöd oberoende av grunderna för att uppehållstillståndet har beviljats. Rätten till arbetslöshetsförmån är inte längre beroende av om personen före arbetslösheten har hunnit uppfylla det arbetsvillkor som är en förutsättning för arbetslöshetsdagpenning.

Ändringar i inkomstbeskattningen

Skattegrunden för förvärvsinkomst lindras med sammanlagt cirka 446 miljoner euro detta år. Den skatteskärpande effekten av att inkomstnivån och löntagaravgifterna har stigit kompenseras med cirka 400 miljoner euro. Skatten på pensionsinkomst lindras med omkring 30 miljoner euro på så vis att pensionsinkomstens skattegrad hålls på samma nivå som för löneinkomst.

Kommunalskatten skärps i år med i genomsnitt 0,2 procentenheter. Kommunernas skattöre är i medeltal 19,17 procent år 2011. 49 kommuner höjer sitt skattöre och sex kommuner sänker det.

Omvänd moms i byggbranschen i kraft i april

Den omvända mervärdesskatteskyldigheten tas i bruk för byggnadstjänster den 1 april 2011. I omvänd momsskyldighet är den skattskyldige köpare av tjänster, inte säljare som normalt.

Momssänkning minskar dagpeng och kostersättning

Den skattefria heldagpenningen är 34 euro i år, halvdagpenningen 16 euro och kostersättningen 8,50 euro (2010 var summorna 36, 16 och 9 euro). De sänkta summorna beror på att mervärdesskattesatsen för restaurangservering har sänkts. Den skattefria kilometerersättningen 2011 är 46 cent/km (45 cent/km i fjol).

Examen krävs för asbestsanering

Av dem som utför asbestsanering krävs framöver avlagd delexamen för asbestarbete. De arbetstagare som tidigare har utbildats för asbestsanering måste inte genomgå ytterligare utbildning.

Skatteförvaltningen får enhet för grå ekonomi

En enhet som utreder grå ekonomi grundas vid skatteförvaltningen. Enhetens uppdrag är att genom information främja kampen mot den grå ekonomin.

Lindrig misshandel mot arbetstagare under allmänt åtal

De fall av lindrig misshandel som arbetstagare drabbas av i arbetet överförs under brottsrubriceringen för allmänt åtal. Förundersökning, åtalsprövning och domstolsbehandling av brottet är alltså inte längre beroende av den drabbades vilja. Reformen gäller våldsdåd på arbetsplatsen som utförs av kunder, besökare eller andra utomstående.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.