Arbetsvillkor till reapris

25.01.2008 10:58 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
JHL:s ordförande Tuire Santamäki-Vuori. Foto: Veli-Matti Parkkinen

Fackförbunden försöker förmå de politiska beslutsfattarna att gripa in i det allt vanligare bruket att byta ut personalens kollektivavtal mot billigare varianter. Fackförbunden slår larm om att det förekommer tiotals dylika transaktioner runtom i landet och att arbetstagarnas löner kan sjunka med flera hundra euro och deras övriga villkor och t.ex. pensionsvillkoren försämras markant. Fenomenet har drabbat såväl den offentliga som den privata sektorn.

FFC-förbunden JHL och PAU, liksom FTFC-förbunden Pardia och Suora vill väcka en bred debatt om fenomenet och förmå arbetstagare och beslutsfattare att se, att det rör sig om en snabbt spridande farsot som drabbar arbetstagarna hårt.

Arbetsvillkoren försämras i allmänhet då arbetstagarna får en ny arbetsgivare i samband med exempelvis en utläggning.

- Ett nytt fenomen är det att också arbetsgivare som lyder under den offentliga beslutsmakten, såsom kommunala aktiebolag, har börjat fika efter billigare kollektivavtal. Här visar den offentliga makten, eller med andra ord politikerna ett dåligt exempel, säger Tuire Santamäki-Vuori som leder Förbundet för de offentligt anställda och välfärdsområdena, JHL.

Enligt fackförbunden finns det ett sätt att tygla dylikt reashoppande bland avtalen. Det är att den som beställer en tjänst ställer krav på att anbuden i en offerttävling uppfyller en viss nivå på arbetsvillkoren.

- Det handlar inte om att vi motsätter oss utläggning eller det kollektivavtal som tillämpas, utan om nivån på det avtal som tillämpas, betonar Santamäki-Vuori.

Fackförbunden har fått kännedom om fall där arbetsgivaren har motiverat behovet att försämra anställningsvillkoren med att företaget annars inte skulle klara konkurrensen mot sådana företag som tillämpar billigare kollektivavtal.

Post- och logistikunionen PAU:s ordförande Esa Vilkuna säger att arbetsgivaren har kunnat skapat sig konkurrensfördelar genom att dumpa personalens anställningsvillkor och därmed erbjuda lägre kostnader.

Pardias ordförande Antti Palola befarar att det på allt flera arbetsplatser blir vanligt med olika arbetsvillkor för samma arbete när det här fenomenet sprids. Pardia, som organiserar arbetstagare i olika statliga funktioner, har stött på fenomenet i samband med statens produktivitetsprogram.

- Tyvärr går det så, att det är de nya och unga arbetstagarna som arbetar under sämre villkor.

Tarja Lankila, som leder Suora, förbundet som organiserar arbetare i finansieringsbranschen, påminner om att de försämrade villkoren brukar drabba de kvinnor som sedan tidigare är lågtavlönade.

Suora är som bäst i konflikt med den nya S-banken om vilket kollektivavtal som skall tillämpas på de cirka hundra arbetstagare som arbetar i banken. Finansieringsbranschen har ett allmänbindande kollektivavtal som S-banken inte vill tillämpa. Konflikt råder också med Sodexho, som har tagit över arbetsplatsbespisningen på Nordea.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.