Arbetstagare går sjuka på jobb – frånvaro skulle öka andras arbetsbörda

FFC:s arbetslivsbarometer 2012
20.06.2012 14:50 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
FFC:s sakkunnigläkare Kari Haring

Nästan hälften (46 %) av FFC:arna har gått till jobbet under det senaste året, trots att de varit sjuka och kunnat ta sjukledigt. Av dem motiverar över hälften (52 %) det med solidaritet med arbetskamraterna. De gick till jobbet trots att de var sjuka, annars hade arbetskamraternas arbetsbörda ökat.

Det här framgår av FFC:s arbetslivsbarometer, där 1 207 arbetstagare som hör till något FFC-förbund intervjuades i februari–mars 2012.

Mest lång sjukfrånvaro

Över en tredjedel (35 %) av FFC:arna var inte en enda dag borta från jobbet på grund av sjukdom under det senaste året. Av de FFC:are som varit sjuka (783 svarande) var 40 procent borta från jobbet mer än 10 dagar, 32 procent var frånvarande 4–10 dagar och 27 procent 1–3 dagar.

– Även en försiktig uppskattning av antalet sjukdagar visar att antalet sjukdagar för personer som varit sjuka längre tid än 10 dagar är mer än fem gånger större än för dem som varit borta från jobbet 1–3 dagar. Mer uppmärksamhet än tidigare måste riktas på att minska långvarig sjukfrånvaro. Problemet kan inte lösas med en första sjukdag utan lön eller andra karenssystem, säger FFC:s sakkunnigläkare Kari Haring.

Han menar att det är viktigt att man på arbetsplatserna ingriper i faktorer som orsakar arbetsoförmåga. Det behövs åtgärder för att upprätthålla arbetsförmågan samt ett rättvist ledarskap och stöd från cheferna.

– Dessutom måste arbetstagarnas möjligheter att påverka sitt arbete ökas. Andelen sjukskrivna minskar nämligen i takt med att arbetstagarnas påverkningsmöjligheter ökar, framhåller Haring.

Hälften av FFC:arna har en belastande arbetstid

Över hälften av FFC:arna har ett arbete som anses höra till belastande arbetsformer, dvs. skift-, natt-, period- eller researbete. De som har annat än regelbundet dagsarbete upplever att arbetet orsakar klart mer olägenheter än vad FFC:arna i genomsnitt upplever. Hela 43 procent av nattarbetarna och 37 procent av skiftarbetarna anser att deras arbetstid är skadlig för hälsan.

För att arbetstagarna ska orka bättre och fortsätta längre i arbetslivet måste arbetstiderna ändras så att de är mindre belastande. Olägenheterna med skiftarbete kan minskas genom ett snabbt roterande system i skiftarbetet, sammanhängande ledighet, 10–12 timmar ledigt mellan skiften och så få nattskift efter varandra som möjligt.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.