Arbetsplatserna lär sig nya kemikalielagar

27.09.2010 07:53 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Eurooppa ja EU-tähdet

EU:s nya kemikalielagstiftning skall göras känd på arbetsplatserna. Europafacket EFS har tillsammans med de europeiska branschorganisationerna för arbetstagarna inom gruvindustrin, den kemiska och energiindustrin inlett en kampanj som gäller de nya lagarna.

Inom EFS misstänker man att de som arbetar inom små och medelstora företag inte alltid känner till den nya lagstiftningen. Lagarna gäller företag som tillverkar kemikalier, använder dessa produkter i sin framställning eller säljer produkter i vilkas framställning man har använt dessa kemikalier.

De nya bestämmelserna kompletterar den nuvarande arbetarskyddslagstiftningen och förbättrar arbetstagarnas säkerhet. Reglerna främjar ett tryggt och säkert bruk av kemikalier genom att minska arbetstagarnas utsättning för farliga kemikalier och förhindra uppkomsten av yrkessjukdomar som beror på exponeringen av dem.

Förordningen, som trädde i kraft 2007, förpliktar företagen att hos EU:s kemikalieverk registrera kemikalier som är klassificerade som skadliga, som framställs inom EU eller där minst en ton av dem importeras till ett EU-land. Företagen måste skaffa sig information om kemikaliernas skadliga egenskaper och uppdatera sin information om hur man tryggast möjligt kan hantera dem.

En tredjedel av yrkessjukdomarna beror på kemikalier

I början av december tar man i bruk globalt samordnade regler för klassificering, märkning och förpackning av kemikaliska preparat och föreningar som är farliga för hälsan och miljön. Om arbetsgivaren inte tillämpar förordningens krav inom utsatt tid kan de nationella tillsynsmyndigheterna stänga en del av företagets produktionslinjer.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat förorsakar exponering för kemikalier omkring en tredjedel av yrkessjukdomarna. Varje år dör 74 000 arbetstagare i EU-länderna på grund av att de har utsatts för kemikalier.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.