Arbetspensionsutdraget är värdepost

03.04.2008 11:52 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Pensionsutdrag 2008

Från och med april månad sänder pensionsanstalterna ut ett utdrag över arbetspensionen till alla som arbetar eller har arbetat inom den privata sektorn. Utdraget innehåller information om alla anställningar i den privata sektorn och företagsverksamhet som har berättigat till pensionspoäng, och om hur pensionspoäng har samlats under perioder utan lön, exempelvis arbetslöshet. Motsvarande arbetspensionsutdrag för arbete i kommunernas och statens tjänst skrivs ut först år 2011.

I år sänds utdraget ut per post till de pensionsförsäkrade. En lagändring är på gång för att ge den försäkrade möjlighet att alternativt ta emot utdraget i elektronisk form.

Pensionsanstalterna sänder ut pensionsutdragen under tiden april-november. Därför kommer personer som lever i samma hushåll troligtvis att få sina utdrag vid olika tidpunkt.

Utskicket av arbetspensionsutdrag är en skyldighet som står skriven i arbetstagarnas pensionslag. Arbetstagarens skyldighet är att studera utdraget noggrant och genast meddela pensionsanstalten i fråga om eventuella fel och brister i utdraget. På det viset kan felen korrigeras och samtidigt garanteras att arbetspensionsförsäkringarna har betalats i enlighet med lagen.

Arbetspensionsutdraget sänds ut för att arbetstagaren skall ha möjlighet att övervaka riktigheten i sin arbetspensionsförsäkring. Arbetstagaren har alltså fått ett större övervakningsansvar. Från år 2013 har pensionsanstalterna skyldighet att utreda eventuella brister i pensionsförsäkringen bara för de fem föregående åren efter att arbetspensionsutdraget har sänts ut. Också äldre brister än så kan korrigeras om arbetstagaren otvetydigt kan påvisa felen.

Arbetspensionsutdraget är alltså värdepost. Det är viktigare för arbetstagaren än hans egen lönebesked eller skatteförslag. Lönen skall betalas ut enligt lag och avtal. På samma vis skall arbetspensionsförsäkringen skötas enligt lagen. Lönen gäller ändå bara inkomsten under en månad, arbetspension kanske betalas i årtionden. För sin egen skull bör alltså arbetstagaren övervaka att varje arbetsgivare har skött sin skyldighet att betala pensionsförsäkringspremier.

För informationen om utdragsutskicket svarar Arbetspensionsförsäkrarna TELA och Pensionsskyddscentralen. Ytterligare svenskspråkig information om projektet finns på TELAs webbtjänst och på Arbetspension.fi.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.