Arbetslöshetsskyddet borde bli mer uppmuntrande, inte mer åtstramat

FFC efterlyser ett mer uppmuntrande arbetslöshetsskydd, i stället för de åtstramningar som regeringen nu föreslår.
18.04.2016 15:22 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
– Att ytterligare skärpa kraven i arbetslöshetsskyddet skapar inte ett enda nytt arbetstillfälle, säger FFC:s arbetslivsdirektör Saana Siekkinen.

Arbetslivsdirektör Saana Siekkinen vid Finlands största löntagarcentralorganisation skulle i synnerhet göra det lättare för arbetslösa att studera på eget initiativ.

– Genom att för en viss tid sluta bedöma behovet av utbildning kunde man främja frivilliga studier bland dem som har blivit arbetslösa.

Siekkinen förundrar sig över att regeringen planerar att förlänga karenstiden, försämra skyddet för yrkesskicklighet och strama åt skyldigheten att ta emot arbete, samtidigt som arbets- och näringsbyråerna har svårt att ens klara av sina nuvarande uppgifter.

– För att förändringarna ska kunna förverkligas krävs att krävs det att man märkbart utökar den yrkeskunniga personalen vid TE-byråerna. Annars finns det en risk för att åtstramningarna leder till oändamålsenliga arbetserbjudanden och orimliga sanktioner, betonar FFC:s arbetslivsdirektör.

Saana Siekkinen påpekar att sanktionerna i arbetslöshetsskyddet redan nu är strikta i det finländska arbetslöshetsskyddet.

– Att ytterligare skärpa kraven i arbetslöshetsskyddet skapar inte ett enda nytt arbetstillfälle i det nuvarande sysselsättningsläget.

FFC är nöjd över regeringens besked om att det statsfinansierade arbetslöshetsskyddet ska användas för att stöda sysselsättning. Utan det skulle pengarna som har reserverats för lönesubvention och startpeng ha tagit slut under året, eftersom regeringen tidigare har fattat beslut om nedskärningar.

Försöket med arbetsprov är på många sätt tvivelaktigt

FFC anser att regeringens planer på ett försök med arbetsprov på många sätt är tvivelaktigt och dåligt genomtänkt. Enligt uppgifter i offentligheten skulle arbetsprovet, om det tas i bruk, i praktiken betyda att mängden oavlönat arbete ökar på bekostnad av riktiga arbetstillfällen.

Saana Siekkinen är speciellt bekymrad över hur den arbetslösas skydd ska förverkligas, om arbetsprovsperioden görs utan anställningsförhållande.

– I ett anställningsförhållande finns klara regler gällande både arbetsgivarnas och arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter, samt hur man ska sköta meningsskiljaktigheter. Med tanke på arbetstagarens rättsskydd är det därför inte förnuftigt att införa flera olika modeller för att utföra arbete vid sidan av anställningsförhållandet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.