Arbetslösheten minskar men de långtidsarbetslösa blir allt fler

Sysselsättningsläget förbättras sakta. I oktober sjönk arbetslösheten i stora delar av landet, men Österbotten hör till undantagen. Långtidsarbetslösheten ökade också.
22.11.2016 11:50
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
I Nyland, Egentliga Finland och Åland minskade arbetslösheten, men i Österbotten ökade den.

I slutet av oktober fanns det sammanlagt 328 900 arbetslösa arbetssökande vid arbets- och näringsbyråerna i Finland. Det är 8 700 färre än vid samma tidpunkt i fjol. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets sysselsättningsöversikt.

Långtidsarbetslösheten fortsätter däremot att öka. I slutet av oktober fanns det 122 700 personer som hade varit arbetslösa arbetssökande utan avbrott i minst ett år. Det är 9 600 fler än vid samma tidpunkt i fjol.

Österbotten har fortfarande det bästa sysselsättningsläget i Fastlandsfinland, men där ökade arbetslösheten det senaste året. Nu är arbetslöshetsgraden i Österbotten 8,9 procent. I Nyland är den 10,9 procent och i Egentliga Finland 12,1 procent. I både Nyland och Egentliga Finland har arbetslösheten minskat det senaste året.

Klart bäst är sysselsättningsläget på Åland där arbetslöshetsgraden är 3,4 procent.

Bland de enskilda kommunerna i Svenskfinland har Åbo fortfarande den högsta arbetslöshetsgraden med 15,4 procent, följt av Möskom med 13,1, Kaskö med 12,8 och Hangö med 12,5 procent. I alla de här kommunerna har arbetslösheten minskat det senaste åren.

Bland kommunerna i Fastlandsfinland har Närpes och Pedersöre den lägsta arbetslöshetsgraden med 4,1 procent. I båda kommunerna har arbetslösheten ökat jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Se statistiken för alla kommuner i Svenskfinland

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.