Arbetshandledning bör ingå i utbildningen

Huvudförtroendeman Aki Blom vid Forssa Print Tampere Oy ser arbetshandledning och nätverkande för förtroendemännen som otroligt viktigt. Han föreslår att arbetshandledning sätts in som normal utbildning vid sidan av förtroendemanna- och arbetarskyddsutbildningen.
18.12.2012 07:00
LÖNTAGAREN
– Det är bra att vi har förtroendemän från flera förbund i kamratstödsgruppen. Man kan ta lärdom av andras sätt att arbeta och andras lösningsmodeller, säger Aki Blom.

Arbetshandledning för förtroendemän kunde mycket väl genomföras regionalt. Fördelarna skulle vara närheten och det naturliga nätverk som skulle bildas mellan regionens förtroendemän.

Aki Blom har deltagit i arbetshandledning för en kamratstödsgupp som riktades till huvudförtroendemän. Det var ett pilotprojekt inom FFC och genomfördes i samarbete med Kiljavainstitutet. Blom kom med när man på TEAMs huvudförtroendedagar drog igång regionala kamratstödsgrupper. Eftersom det inte fanns tillräckligt med deltagare i Tammerforstrakten och FFC:s pilotprojekt startade i samma veva, kom de TEAM-anslutna med.

– Egentligen är det bra att vi har huvudförtroendemän från flera olika förbund i en dylik kamratstödsgrupp. Våra erfarenheter är överraskande lika. Alla vet att arbetslivet kan vara tufft. Men man kan ta lärdom av andras sätt att arbeta och andras lösningsmodeller i sin egen verksamhet, säger boktryckeriets huvudförtroendeman Aki Blom.

Aki Blom var länge vice huvudförtroendeman och är nu huvudförtroendeman för tredje året i rad. Ingenting har överraskat honom, Blom berättar att hans föregångare har upplevt tuffa tider.

– Mycket har hänt i boktryckarbranschen och i många samarbetsförhandlingar har antalet jobb skurits ner. Hos oss har det funnits tillräckligt med arbete och de senaste förhandlingarna fördes främst för omorganiseringens skull.

FFC:s pilotprojekt har avslutats och skapade på sätt och vis ett nätverk. Sedan beror det på vars och ens aktivitet hur det fungerar och hur det tas tillvara. Aki Blom hoppas ändå att förbunden eller till exempel lokalorganisationen skulle åta sig att ordna arbetshandledning. Den lokala organisationen skulle vara lämplig eftersom den samlar regionens fackavdelningar. Samverkan över förbundsgränser bär frukt. Arbetshandledningen kunde knytas till den eller så kunde den tas med i de olika fackförbundens egna utbildningsavtal. Det bästa vore att det hela skulle skötas regionalt.

– Det har utbildats arbetshandledare, så varför skulle vi inte ta tillvara deras kunnande. Jag skulle tro att också flera andra förtroendemän känner ett behov av arbetshandledning. Och jag ser det som naturligt att också arbetarskyddsfullmäktige skulle finnas i samma grupp. På arbetsplatsen sköts ju de här jobben tillsammans, framhåller Blom.

– Fastän jag försöker vara så öppen som möjligt på arbetsplatsen, och berättar för förtroendemännen och arbetstagarna hur saker och ting går framåt, så är det ofta ändå huvudförtroendemannen som utsätts för pressen. Enbart att få utbyta erfarenheter med förtroendemän inom andra branscher skulle göra att den egna situationen känns lättare. Man upptäcker att man inte är ensam om problemen och utmaningarna.

Huvudförtroendeman Blom berättar att när samarbetsförhandlingar startar hos dem tittar han alltid igenom lagar och avtal till först. Sedan håller han vid behov kontakt med huvudförtroendemännen vid andra stora boktryckerier för att inventera läget i branschen. Då står han på en stadigare grund och får ett begrepp om realiteterna inför förhandlingarna.

– Visserligen finns känslorna alltid med också vid förhandlingsbordet.

– Redan ett besked om samarbetsförhandlingar påverkar arbetsklimatet. Om det hela tiden pågår samarbetsförhandlingar där man förhandlar om en minskning av folk så är de anställdas motivation ganska på botten. Också produktionen lider av ständiga samarbetsförhandlingar, påpekar Aki Blom.

Om huvudförtroendemannauppdraget säger Blom att man aldrig får beröm för det. Därför är det viktigt att ibland nollställa tankarna; Aki Bloms hobby är travsport. Han går på trav, spelar och är speciellt intresserad av släktforskning på hästar.

– När man sysslar med stamtavlor för hästar så glömmer man jobbet för en stund. Och det är viktigt, konstaterar Blom.

Aino Pietarinen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.