Arbetsgivarnas ansvar för höjd pensionsålder

20.11.2001 15:50 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC-chefen Kirsti Palanko-Laaka kräver att arbetsgivarna bär sitt ansvar för att pensionsåldern kan höjas med i snitt ett par, tre år.

- Även om trepartsamarbetet i princip fungerar väl inom den finländska arbetslivsverksamheten måste man fråga sig om arbetsgivarna i verkligheten bär sin del av ansvaret för att de anställda orkar hänga med längre i arbetslivet.

- Arbetsmarknadsorganisationernas samarbete blir tandlöst om inte arbetsgivarna gör sitt för att eliminera riskerna i arbetet och underlätta möjligheterna för arbetstagarna att må väl under hela sin arbetskarriär.

Palanko-Laaka talade om programmet för att minska antalet arbetsolyckor och menade att det är så digert att det har små chanser att lyckas. Det blir dock ingenting av programmet om inte alla parter förbinder sig att följa det, menade hon.

- Också arbetarskyddsmyndigheterna borde ta ett aktivare grepp för att programmet skall lyckas.

FFC har krävt att arbetarskyddsmyndigheterna får ökade resurser för att dels klara av sina traditionella övervakningsuppgifter och dels vara aktiva för att främja arbetstagarnas möjligheter att orka bättre med sitt arbete.

Palanko-Laaka talade vid ett seminarium i anslutning till den europeiska arbetarskyddsveckan.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.