Arbetsgivare, rättning i ledet!

Resolution från FFC:s fullmäktige 23.11.2012
23.11.2012 10:34 karhu admin
FFC:s fullmäktige i Kiljavainstitutet

FFC:s fullmäktige har ett starkt budskap till Finlands Näringsliv EK:s nya ledning: ingångna avtal måste följas. Man kan inte i efterhand plocka ut endast det som behagar en, såsom EK nu har gjort. Tvisten om utbildningsdagarna måste lösas innan man på arbetsmarknaden kan börja bygga upp förtroendet på nytt.

Ramavtalet skapade arbetsmarknadsfred och stabilitet i ett osäkert ekonomiskt läge. När Finlands Näringsliv, och nu senast Kommunarbetsgivarna, frångår ingångna avtal leder det till instabilitet på arbetsmarknaden och oroliga tider. Detta vore i det rådande allt mer dystra ekonomiska läget en stor förlust för hela det finländska samhället.

FFC prutar inte på ingångna avtal och står enat bakom dem. Bollen ligger nu hos arbetsgivarna: vill de slå in på överenskommelsernas eller konflikternas väg?

Nu behövs tillväxt och stabilitet

Återkommande samarbetsförhandlingar, ökat antal permitteringar och uppsägningar tröttar ut arbetstagarna och ökar osäkerheten. Antalet arbetslösa arbetssökande har redan överstigit 250 000. Allt fler unga är arbetslösa och långtidsarbetslösheten fortsätter att öka. Nu behövs konkreta åtgärder för att främja sysselsättningen och förhindra utslagning.

En omfattande sysselsättningskris vore en katastrof för välståndet i Finland. Landets regering måste modigt vidta åtgärder och bedriva en stimulerande ekonomisk politik och sysselsättningspolitik. FFC är berett att leta fram åtgärder för att främja tillväxt och sysselsättning.

En höjning av sysselsättningsgraden måste ske på ett hållbart sätt. Alla måste ha rätt till ett arbete som garanterar utkomsten och skapar tro på framtiden. Utnyttjande av arbetskraften och dumpning av arbetsvillkoren måste förhindras med effektiverad myndighetsövervakning. Dessutom måste man se till att praxis vid beviljande av arbetstillstånd inte leder till en fördjupad tudelning på arbetsmarknaden.

Nya innovationer skapar nya jobb och de måste stödjas också från statens sida. Det finns otaliga outnyttjade möjligheter till exempel inom träbyggandet, gruvbranschen och utnyttjandet av bioenergin.

Kompetenta arbetstagare är en grundförutsättning för ekonomisk tillväxt. Alla unga måste ha rätt att skaffa sig en yrkeskunskap som gör det möjligt att komma in i arbetslivet på riktigt. Arbetstagarnas kompetens måste utvecklas under hela tiden i arbetslivet. Utbildningsmöjligheterna måste likaså tryggas jämlikt i hela landet.

Framför allt behöver vi stabilitet och förutsägbarhet i ekonomin. Arbetsmarknadsorganisationerna har alla nycklar i sin hand för att skapa denna stabilitet. FFC är berett att ingå omfattande gemensamma arbetsmarknadsavtal såframt man först har gjort rent bord med allt vad gammal oreda heter.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.