Arbete kan lindra depression

12.10.2001 13:39 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Ge sinnets sjukdom ett ansikte.

Mentala problem är den näst vanligaste orsaken till kronisk arbetsoförmåga som leder till förtidspension. Vanligare är bara sjukdomar som har med slitna stöd- och rörelseorgan att göra.

Bara inom FFC:s medlemskår drabbas omkring 200 000 av mentala problem under något skede av livet. Depression är den vanligaste orsaken till arbetsoförmåga.

Kring femton procent av finländarna drabbas någon gång av depression. Depression kan vara i allt från några veckor till flera år. De flesta till symptomen på lindrig depression. (Depression och att vara deprimerad är inte samma sak). Djup depression drabbar fem procent av den vuxna befolkningen. Depression är en sjukdom som kräver vård.

Många faktorer i arbetslivet bidrar till att öka förekomsten av sådan depression som leder till oförmåga att arbeta. Strukturella förändringar, snuttarbete, snabba förändringar på arbetsplatserna skapar lätt en känsla av otillräcklighet, otrygghet. Det är svårare att få arbete, kraven i arbetslivet har ökat, arbetsplatsen är alltmer sällan bestående.

Människor som drabbas av mentala problem kastas ofta ut ur arbetslivet för gott. Arbete har dock visat sig ha en läkande effekt. Ifall arbetet ska fungera rehabiliterande måste det anpassas för individen. Stödet från förmän och arbetskamrater är A och O för den som återvänder till jobbet efter sin sjukdom.

Kampanj mot fördomar

Föreningen för mental hälsa, Helmi ry, driver en kampanj "Kasvot mielen sairaudelle" (ge sinnets sjukdom ett ansikte) som syftar till att minska den skam och rädsla och de fördomar som är förknippade med mentala sjukdomar. Kampanjen är treårig och den kulminerade i onsdags i en temadag om arbete och mental hälsa. Nu i oktober firas också Världshälsodagen för mental hälsa.

Föreningen Helmi är en intresseorganisation för människor med mentala problem och för vårdare. Den grundades 1983 och har 1 300 medlemmar. Helmi ry vill vara med och påverka planering och beslutsfattandet i samhället.. Information (på finska) om föreningen finns på webbadressen www.mielenterveyshelmi.fi.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.