Anvisningar från löntagarorganisationerna om främjande av likabehandling

Hur gör man upp en plan för att främja likabehandling på arbetsplatsen, och hur kan man konkret arbeta för likabehandling? Bland annat dessa frågor besvaras i de nya anvisningar som löntagarorganisationerna varit med och utarbetat.
23.11.2015 12:45 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

En plan om likabehandling ska göras på en arbetsplats med minst 30 anställda. I planen måste framgå på vilket sätt arbetsgivaren främjar likabehandling på arbetsplatsen. Löntagarorganisationerna FFC, Akava och STTK har i samråd med andra medborgarorganisationer sammanställt instruktioner som är till hjälp när planen utarbetas.

– I instruktionerna finns konkreta exempel på hur likabehandling kan främjas på arbetsplatsen och vad som måste iakttas när planen görs upp, berättar FFC:s jurist Anu-Tuija Lehto.

Lehto poängterar att det är arbetstagarens skyldighet att se till att ingen diskrimineras på arbetsplatsen på grund av etniskt ursprung, funktionsnedsättning, hälsotillstånd, sexuell läggning, ålder, facklig verksamhet, åsikter, religion eller annan orsak som beror på personen.

Den lag om likabehandling och diskriminering som trädde i kraft i början av året ökar arbetsgivarens skyldigheter att främja likabehandling och att undanröja diskriminering. Också personalrepresentanternas rätt att få information förbättrades genom lagreformen.

– I den nya lagen fick förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige rätt att få kännedom om de åtgärder som arbetsgivaren planerar för att främja likabehandling.

En likabehandlingsplan ska finnas på arbetsplatser med minst 30 personer senast i början av 2017.

Anvisningarna för hur en likabehandlingsplan görs upp finns på både svenska och finska.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.