Äntligen pengar för kollektivavtal på svenska

13.12.2010 12:36 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Äntligen pengar för kollektivavtal på svenska

Riksdagen har i dag godkänt en budgetmotion som garanterar 230 000 euro för översättning av kollektivavtal till svenska nästa år. I Finland finns omkring 100 allmänbindande kollektivavtal, men av dem har knappt 20 officiellt översatt till svenska.

&#;8211 Det är fråga om arbetstagarnas rättsskydd, påminner FFC:s intressebevakningsdirektör Nikolas Elomaa.

Under årens lopp har FFC otaliga gånger uppmärksamgjort myndighetern på behovet att få kollektivavtalen på svenska. I våras förslog FFC att regeringen skulle göra upp ett flerårigt program för översättning så existerande och nya kollektivavtal skulle fås översatta till och publicerade på svenska.

I våras tillsatte social- och hälsoministeriet en arbetsgrupp med uppgift att utreda hur översättningarna kunde genomföras. Arbetsgruppen föreslog att behovet av översättningar slås fast i lag och att tillräckliga medel reserveras för översättning till svenska. Enligt arbetsgruppens uppskattning skulle grundöversättningsarbetet ta 2–3 år i anspråk, varefter medel borde garanteras för översättning av nya kollektivavtal och uppdatering av de gamla.

Lagförslaget finns redan, men det har inte avancerat.

– Medlen för översättningar under nästa år är ett bra framsteg, men det räcker inte. Vi hoppas att nästa regering driver frågan så att lagförslaget äntligen går vidare, säger Elomaa.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.