Antalet arbetslösa nästan oförändrat – ljusning i sikte?

Sysselsättningsläget förvärras fortfarande, men statistiken från maj tyder på att utvecklingen kan vända. Trots att arbetslösheten fortfarande ökar en aning när man jämför med samma tidpunkt året innan, så är ökningen mindre än på länge.
21.06.2016 10:52
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Arbetslösheten har minskat under våren, precis som den brukar göra. Under sommaren brukar arbetslösheten öka igen.

I slutet av maj fanns det sammanlagt 332 100 arbetslösa arbetssökande vid arbets- och näringsbyråerna i Finland, vilket är 2 500 fler än vid samma tidpunkt i fjol. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets sysselsättningsöversikt.

Jämfört med april i år sjönk antalet arbetslösa med 8 000 personer, men det hör till den normala trenden. Arbetslösheten har, precis som den brukar, minskat sakta under hela våren. Under juni brukar den sedan igen öka.

Antalet arbetslösa som är yngre än 25 år var i slutet av maj 41 800, medan antalet arbetslösa som är 50 år eller äldre var 125 000. Båda grupperna har vuxit en aning jämfört med samma tidpunkt i fjol. Också långtidsarbetslösheten har ökat – antalet personer som har varit arbetslösa arbetssökande utan avbrott i minst ett år uppgick till 125 000. Det är 19 500 fler än i maj i fjol.

Positivt är ändå att både antalet permitterade och antalet förhandsmeddelanden om permitteringar sjönk i maj, samt att antalet lediga jobb steg. Sammanlagt fanns det i maj 92 200 lediga jobb vid arbets- och näringsbyråerna. I slutet av månaden var antalet lediga jobb 36 200, vilket betyder att det finns nästan tio arbetslösa arbetssökande för varje ledigt jobb.

Enligt arbets- och näringsministeriets statistik är den genomsnittliga arbetslöshetsgraden i Finland 12,6 procent. I Svenskfinland ligger ändå nästan alla kommuner under genomsnittet. Undantagen är Åbo med 16,1 procent och Lovisa med 13,0 procent. Hangö har den tredje högsta arbetslöshetsgraden i Svenskfinland och ligger vid det nationella genomsnittet på 12,6 procent.

Minst arbetslöshet bland de finlandssvenska kommunerna på fastlandet har Pedersöre med 3,5 procent, Larsmo med 3,8 procent och Närpes med 4,1 procent. Ännu mindre är arbetslösheten på Åland där den i genomsnitt är 3,3 procent. I Österbotten är genomsnittet 8,9 procent, i Nyland 11,2 procent och i Egentliga Finland 12,4 procent. Den region med störst andel arbetslösa är Norra Karelen med 16,2 procent.

Se arbetslöshetsstatistiken för alla kommuner i Svenskfinland

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.