Ändringar i socialförmåner, försäkringsavgifter och beskattning från och med årsskiftet

30.12.2008 10:22 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Ändringar från och med årsskiftet

Miniminivån på de allra lägsta dagpenningarna höjs från början av 2009. Dagpenningen vid sjukdom, moderskapsledighet, faderskapsledighet, föräldraledighet och rehabilitering, liksom också penningen för specialvård höjs till arbetsmarknadsstödets nivå, dvs. 22,05 euro per dag (sammanlagt 551 e/månad mot 380 e/månad år 2008).

Barnbidragen höjs från årets början med tio euro i månaden från och med det tredje barnet. Barnbidraget för det tredje barnet är efter förhöjningen 141 e/mån, för det fjärde 161,50 e/mån och för det femte framåt 182 e/månad.

Höjningar i arbetslöshetsskyddet

Arbetslöshetsskyddets förmåner höjs från årsskiftet enligt levnadskostnadsindex. Grunddagpenningen, arbetsmarknadsstödet och grunddelen i det inkomstrelaterade skyddet höjs till 25,63 euro per dag (sammanlagt 551 e/månaden mot 527 e/månaden år 2008). Barnförhöjningen i samtliga stödformer vid arbetslöshet stiger för ett barn till 4,86 euro, för två barn till 7,13 euro och för tre eller flera barn till 9,19 euro.

Också bostadsstödet höjs en aning, då stödets grunder höjs så att de motsvarar den genomsnittliga prisstegringen i hyror och vederlag. Folkpensioner och handikappförmåner höjs från årsskiftet enligt index 4,6 procent.

Hemvårdsstödet höjs med 20 euro i månaden till 314,28 och stödet för privat vård med 22,67 i månaden till 160 euro.

Ansökan om och betalning av underhållsstöd flyttas från årsskiftet från kommunerna till FPA. Underhållsstödets fulla belopp höjs motsvarande levnadskostnaderna till 136,41 euro i månaden.

Vid årsskiftet justeras också FPA-ersättningen för läkar- och tandläkarbesök. De nya taxorna skiljer sig inte nämnvärt från de gamla, för ersättningskostnaderna stiger inte i och med justeringen.

Socialförsäkringsavgifter

Löntagarens socialförsäkringsavgifter år 2009 är följande:

  • Arbetspensionsförsäkringsavgiften (under 53-åringar) 4,3 % (stiger 0,2 procentenheter)
  • Arbetspensionsförsäkringsavgift (53 år fyllda) 5,4 % (stiger 0,2 procentenheter)
  • Löntagarens arbetslöshetsförsäkringsavgift 0,20 % (sjunker 0,14 procentenheter)
  • Sjukförsäkringens dagpenningsavgift 0,70 % (stiger 0,03 procentenheter.)
  • Sjukförsäkringens sjukvårdsavgift 1,28 % (stiger 0,04 procentenheter)

Inkomstskatten lindras

Beskattningen av förvärvsinkomst lindras år 2009. Den lägsta och den tredje marginalskatteprocenten i statens inkomstskatteskala sänks med 1,5 procentenheter. Den andra och den högsta marginalskatteprocenten sänks med en procentenhet. Skalans inkomstgränser höjs i och med inflationsjusteringen med 4 procent.

Statsbeskattningens förvärvsinkomstavdrag ersätts med ett nytt arbetsinkomstavdrag. Beskattningen för pensionsinkomster lindras, då pensionsinkomstavdraget blir större i både stats- och kommunalbeskattningen.

Hushållsavdragets maximibelopp höjs till 3 000 euro och det kan från årsskiftet utnyttjas också vid installation och service av t.ex. datorer och TV-apparater i hemmen. Självriskandelen för avdragbara resor mellan hemmet och arbetsplatsen stiger för sin del från 500 till 600 euro.

Från början av 2009 stiger alkoholskatten på samtliga alkoholdrycker med tio procent. Också accisen på cigarretter och andra tobaksprodukter höjs med i genomsnitt tio procent. Arvs- och gåvoskatten sänks med tre procentenheter i den första skatteklassen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.