Allt färre unga får sommarjobb

Arbetsgivarnas intresse att erbjuda sommarjobb minskar alltjämt. Nästan en tredjedel av arbetsgivarna inom FFC-branscherna tänker anställa färre sommarjobbare i år än i fjol. Endast sex procent av arbetsgivarna kommer att öka antalet sommarjobbare.
17.04.2014 11:10 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Salli Autio sommarjobbade i Wasalandia

Det är nu andra året i följd som läget i fråga om sommarjobben försämras. Andelen arbetsgivare som anställer färre sommarjobbare än tidigare är i år något högre (29 %) än i fjol (26 %) visar FFC:s förtroendemannapanel.

Tatu TuomelaUngdomssekreterare Tatu Tuomela på FFC hoppas att arbetsgivarna ännu ska fundera på om de kan erbjuda mer sommarjobb.

– Det är en värdefull gärning att erbjuda en ung person en första erfarenhet av arbetslivet. Det kan ha en avgörande betydelse för hur den här personen i framtiden får jobb.

Tuomela framhåller att genom att anställa sommarjobbare försäkrar sig arbetsgivarna också om att de får yrkeskunnig personal i framtiden.

Mest sommarjobb erbjuds av arbetsgivare inom de privata servicebranscherna och den offentliga sektorn, där över 70 procent har för avsikt att anställa sommarjobbare.

Närmare tusen förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige besvarade FFC:s förtroendemannapanel i april.

Förtroendemannapanelens resultat (på finska). 

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.