Alla bör ha rätt till lång semester

20.07.2010 09:00 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Anu Suoranta

Det är dags att uppdatera systemet med att tjäna in semester så, att det motsvarar strukturerna i dagens arbetsliv. Det säger FFC:s projektkoordinator Anu Suoranta. I dagens läge gynnar semesterlagen arbetstagare med fast anställning och den ger dem trettio dagar semester per år. För dem som har varit anställda mindre än ett år är semesterrätten allra högst 24 dagar.

- Alla arbetstagare borde ha samma rätt till 2,5 semesterdagar per månad genast från anställningens början.

Att arbeta i korta snuttar, på deltid eller att sysselsätta sig själv har blivit etablerade arbetsformer på arbetsmarknaden.

Alla de som pendlar mellan olika arbetsplatser, har korta arbetsengagemang, deltids- eller visstidsanställningar förtjänar in en semester som ligger långt under semestern för fast anställda.

- Det största problemet med snuttarbete är att det inte ens alltid är möjligt att överhuvudtaget hålla någon semester. När ett snuttjobb är över vidtar ofta ett annat, utan någon form av vila eller semester emellan, påpekar Suoranta.

- I praktiken strider det mot reglerna om lika behandling i arbetslivet att binda semesterrätten vid längre fortlöpande anställningar, sammanfattar Suoranta.

Anu Suoranta samordnar FFC:s tvååriga projekt Fördela arbetet rättvist - trygghet i det fragmenterade arbetslivet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.