Onko sinulla hyvä työ? Testaa työolosi SAK:n mittarilla!
SAK:n Hyvän työn mittarilla kuka tahansa voi testata työolonsa ja verrata niitä yli tuhannen työntekijän kokemuksiin. Testi perustuu työelämän laatua mittaavaan tutkimustietoon, joka on kerätty vuoden 2020 alussa.
Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistu Hyvän työn mittarin nettitesti mittaa muun muassa työsuhteen turvallisuutta, toimeentuloa ja mahdollisuuksia vaikuttaa työhön. Vastausten perusteella testi arvioi, ovatko vastaajan työolot keskimääräistä paremmat vai huonommat.
Kokonaisarvion lisäksi testi tarjoaa vertailun muihin työpaikkoihin kymmenen eri tekijän osalta.
Osoitteesta testaatyoolosi.fi löytyvä Hyvän työn mittarin nettitesti julkaistiin SAK:n sivuilla ensimmäisen kerran helmikuussa 2015. Tähän mennessä testiä on käytetty yhteensä noin 9 000 kertaa.
Hyvän työn mittari arvioi työtä yksilön kautta
Kahden vuoden välein toteutettava Hyvän työn mittari -tutkimus on osa SAK:n työolobarometriä. Mittarin avulla työolojen laatua tarkastellaan usean eri tekijän osalta.
– Poikkeuksetta joka kyselykerralla parhaiksi asioiksi työssä ovat nousseet työturvallisuus ja hyvä työporukka. Eniten huolta aiheuttavat puolestaan kova työtahti ja kiire sekä huoli työn haitallisista vaikutuksista terveyteen, SAK:n tutkimusasiantuntija Riitta Juntunen summaa.
Suomalaisen työelämän laatu on mittarin mukaan viime vuosina kehittynyt myönteisesti ja tuoreimman kyselyn mukaan reilulla neljänneksellä SAK:laisista on hyvät tai melko hyvät työolosuhteet. Tekemistä kuitenkin vielä riittää.
– Lähes viidenneksellä vastaajista työolot ovat edelleen joko huonot tai melko huonot. Työelämän laadun kehittäminen vaatii määrätietoisia toimia, jotta yhä useampi saisi tehdä töitään hyvissä työoloissa, Riitta Juntunen toteaa.
Juntunen muistuttaa, että Hyvän työn mittari arvioi työtä ja työpaikkaa yksilön kautta. Koko työpaikan hyvyyttä tai huonoutta se ei mittaa ja samallakin työpaikalla voi ilmetä sekä hyviä että huonoja töitä.
Hyvän työn mittarin perustana olevan SAK:n työolobarometrin uusimpaan kyselyyn vastasi 1 003 SAK:laisten ammattiliittojen jäsentä helmi–maaliskuussa 2020. Mittarin pohjana on käytetty Saksan ammatillisen keskusjärjestön DGB:n Gute Arbeit -indeksiä.
Testaa omat työolosi
testaatyoolosi.fi