
Den egentliga valdagen är söndagen den 13 april och förhandsröstningen ordnas den 2–8 april 2025.
Varför är det viktigt att rösta i kommunal- och välfärdsområdesvalet?
I april hålls två val samtidigt: kommunalvalet och välfärdsområdesvalet. I båda valen avgör väljarna vilka värden det är som styr beslutsfattandet i frågor som gäller din vardag.
Låt oss göra en tankelek.
Du vaknar på morgonen. Ditt hem värms upp med fjärrvärme och det kommer rent vatten ur kranen. Du för ditt yngre barn till ett närliggande daghem och ditt äldre barn till skolan.
Det är mörkt, men lyckligtvis finns det gatubelysning och vägarna är plogade. I skolan deltar du samtidigt i ett möte med ett multiprofessionellt team där ni kommer överens om hur barnets inlärningsutmaningar ska hanteras.
Sedan beger du dig till din arbetsplats som ligger på ett industriområde, dit du kan ta dig med kollektivtrafik. Efter arbetsdagen för du ditt äldre barn till simträningen i simhallen. Medan du väntar återlämnar du några böcker på biblioteket.
Alla de tjänster som nämndes i berättelsen ovan är sådana som kommunalvalet handlar om. I kommunerna fattar man beslut om hur till exempel småbarnspedagogiken och utbildningen ska ordnas. Kommunerna bestämmer över planläggningen och delvis också över hur många nya bostäder som ska byggas och var de ska byggas. Kommunerna ansvarar också för grundläggande frågor som energi- och vattenförsörjning.
Också i välfärdsområdesvalet utses beslutsfattare som ansvarar för en lång rad viktiga frågor, såsom primärvården, den specialiserade sjukvården, socialvården samt tjänsterna för barn, unga och familjer. Välfärdsområdena ansvarar också för ordnandet av mentalvårds- och missbrukartjänsterna, funktionshinderservicen, elevvården, räddningsväsendet och den prehospitala akutsjukvården.
Det är viktigt att samspelet mellan välfärdsområdenas och kommunernas tjänster fungerar så smidigt som möjligt.
Vilka värden är det som styr beslutsfattandet?
Resurserna är begränsade och det måste varje beslutsfattare ta hänsyn till i sitt arbete. När det inte finns tillräckligt med pengar för allt, måste man välja. Därför är det av stor betydelse vilka värden det är som styr beslutsfattandet.
Kandidaterna representerar olika värderingar och när du har valt vem du röstar på innebär det att du stöder den kandidatens mål. Traditionellt har de kandidater som delar affärsvärldens intressen lyckats väl med att få sina väljare att gå till valurnorna.
Valresultatet kan påverka regeringens politik
Genom att rösta kan väljarna också säga sin åsikt om regeringens politik efter halva perioden.
Resultatet i kommunalvalet ger ofta en fingervisning om hur partiernas väljarstöd utvecklas på riksnivå. De partier som har klarat sig bra i kommunalvalet har ofta stärkt sin ställning i nästa riksdagsval. Och nästa riksdagsval hålls redan om två år.
Kommunalvalsresultatet har alltid haft en inverkan på den sittande regeringens arbete – ju större nederlag regeringspartierna har råkat ut för, desto noggrannare har regeringspartiernas riksdagsledamöter börjat fundera på sina egna chanser att bli omvalda i nästa riksdagsval.
Och på motsvarande sätt: ju bättre regeringspartierna har lyckats i kommunalvalet, desto mer energiskt har de drivit de frågor som är viktiga för dem under återstoden av valperioden.
Vid valen utses arbetsgivarna för mer än 400 000 människor
När man talar om kommunal- och välfärdsområdesvalen glömmer man lätt bort att kommunerna och välfärdsområdena är stora arbetsgivare som sysselsätter sammanlagt 440 000 arbetstagare. Politikerna som blir invalda kommer att fungera som arbetsgivare åt de här människorna. De bestämmer vilka resurser och förmåner arbetstagarna ska omfattas av.
FFC har en lång rad egna mål inför de två valen. I välfärdsområdesvalet handlar de viktigaste frågorna om personalens välbefinnande och därigenom tillgången till högklassiga offentliga tjänster. I kommunalvalet är de viktigaste frågorna fostran och undervisning samt kvaliteten på och finansieringen av de sysselsättningstjänster som överfördes till kommunerna vid årsskiftet.
Bekanta dig med FFC:s teman inför välfärdsområdesvalet (på finska) och inför kommunalvalet (på finska).
Välj din kandidat med hjälp av FFC:s valgallerier!
I FFC:s valgallerier hittar du kandidater från din kommun eller ditt välfärdsområde som är medlemmar i de FFC-anslutna fackförbunden eller anställda av facket. Alla kandidater som har anmält sig till gallerierna har förbundit sig att främja FFC:s tre värden:
- Människovärde i arbetet
- Lika värde
- På människans sida
Bekanta dig med valgallerierna.
Du kan också ladda broschyren Varför rösta i välfärdsområdesvalet och kommunalvalet?
Två val samtidigt
- Kommunalval ordnas i alla 292 kommuner i Finland, utom på Åland.
- Välfärdsområdesval ordnas samtidigt i 21 välfärdsområden. I Helsingfors hålls inget separat välfärdsområdesval.
- Den egentliga valdagen är söndagen den 13 april 2025. Då kan du rösta endast i den vallokal som har antecknats för dig.
- Förhandsröstningen ordnas den 2–8 april 2025 i Finland. Du kan förhandsrösta på vilket förhandsröstningsställe som helst.