Utbilda dig ur pensionsslussen
Finländarna åldras. Arbetstagarna blir äldre. Allt fler arbetstagare längtar efter en snar pension trots att de fortfarande är vid full vigör. Varför är det så? Finns det alternativ.
Ett projekt vid Jyväskylä universitet har fokuserat på möjligheterna att hålla åldrande arbetstagares hälsa och arbetsmotivation vid liv betydligt längre än vad som nu är fallet. Projektet sökte svar på frågan om utveckling av arbetsplatsen och utbildning för de anställda kan få trenden att svänga.
Sex små- och medelstora företag och 89 över 40-åriga arbetstagare deltog i projektet. De organiserades i grupper på 6-21 deltagare i s.k. Elo-grupper. En stor del av deltagarna hade folkskola som grund.
Sporrande resultat
Resultaten från Elo-projektet är synnerligen uppmuntrande.
– Det centrala är en omfattande modell för att hålla kvar arbetsförmågan. Den betyder bl.a. att man siktar på att utveckla den vuxna arbetstagarens hela personlighet, berättar utbildningschef Markku Kauppi på Jyväskylä universitets fortbildningscentral.
I modellen ingår att den fysiska konditionen och hälsan byggas upp, personalen utbildas och får möjlighet att uppdatera sina yrkesfärdigheter. Elo-projektet fungerar så att man intervjuar arbetstagaren om hans arbetsförmåga och gör fysiska tester varpå man värderar utgångsläget. Vid de orienterande diskussionerna gör man upp ett individuellt utvecklingsprogram och varje arbetstagare gör en egen studieplan. Studieplanerna förs upp i en databas som varje anställd uppdaterar själv.
För att kunna genomföra sina studier får arbetstagarna en studiesedel – i Elo-projektet handlade det om 4 300 mk. Med hjälp av studiesedeln kan var och en söka sig till det slags utbildning som han själv önskar.
Konditionen steg
Ett klart resultat av programmet var att deltagarnas såväl fysiska som psykiska resurser ökade. Känslan av att vara kompetent och klara sig väl i arbetslivet ökade. Den fysiska konditionen steg. Eftersom en del av projektet genomfördes på arbetsplatserna kunde också sådana som inte kan frigöra kvällar för sådant vara med.
– De mest populära ämnena för de frivilliga studierna var språk, adb och gymnastik. Mest glad är jag över att de som upplevde att de hade mest nytta av projektet var de som hade den lägsta utbildningen. De fick nu lust och bättre förmåga att lära sig nytt, säger Markku Kauppi.
En stor hjälp hade man av studiesedlarna och de personliga studieplanerna.
Ett gott resultat av projektet är också att tio av deltagarna kommer att ompröva sina planer på förtidspension, för att de nu känner att de är kapabla att stanna kvar längre i arbetslivet.
Resultaten av projektet har sammanställts till en modell som företagen kan skräddarsy för sina egna arbetsplatser.