Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Självrisktiden inom utkomstsky…

Foto: Patrik Lindström

Nyhetsartikel

Självrisktiden inom utkomstskyddet för arbetslösa avskaffas tillfälligt

Utkomstskyddet för arbetslösa ändras tillfälligt på två punkter. Det gäller självrisktiden för arbetslösa och möjligheten för företagare att få arbetsmarknadsstöd. Ändringarna träder i kraft retroaktivt från början av januari och de är i kraft till slutet av februari.

De fem självriskdagarna inom utkomstskyddet för arbetslösa avskaffas tillfälligt. Arbetslöshetsförmån kommer att betalas ut från den första arbetslöshets- eller permitteringsdagen om den första självriskdagen infaller under perioden 1.1.2022–28.2.2022. Ändringen gäller alla typer av arbetslöshetsförmån: inkomstrelaterad dagpenning, grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd.


Medan ändringen är i kraft kan löntagare få arbetslöshetsförmån från den dag då de anmäler sig som arbetslös eller permitterad vid arbets- och näringsbyrån. Löntagare kan inte få arbetslöshetsförmån retroaktivt.


FFC har vädjat till beslutsfattarna att förlänga undantaget så att ingen självrisktid ska tillämpas fram till slutet av juni.


– Permitteringarna och osäkerheten på grund av coronapandemin har fortsatt inom många branscher under snart två års tid och har försvagat utkomsten för tusentals arbetstagare, konstaterar FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.


Företagare kan tillfälligt få arbetsmarknadsstöd enligt lindrigare villkor än vanligt för januari och februari i år. Företagsinkomsterna jämkas enligt företagarens egen anmälan, om det har skett en betydande förändring i inkomsterna på grund av coronapandemin. Företagare som ansöker om arbetsmarknadsstöd ska anmäla sig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån senast 15.2.2022 för att de ska kunna få arbetsmarknadsstöd för hela januari och februari.


Bekanta dig med FFC:s informationspaket där vi har samlat information om hur coronaviruset påverkar arbetstagarnas rättigheter, anställningsvillkoren och vardagen på arbetsplatserna.