Matbiten: Len potatissoppa med fänkål
800 g mjölig potatis (Rosamunda, Van Gogh)
1 fänkål (ca 250 g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2 msk rybsolja
ca 7 dl vatten
1–2 dl grädde
Örtsås:
1 kruka persilja
½ dl nötter (pistage, valnöt eller cashew)
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt
Skala potatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Skiva fänkålen tunt. Hetta upp en skvätt matolja i vid kastrull. Fräs potatis, lök och vitlök en stund utan att de tar färg. Tillsätt fänkålen. Häll över vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Tillsätt buljongtärning. Låt koka tills allt är mjukt, ca ½ timme.
Gör under tiden örtsåsen genom att mixa alla ingredienser med stavmixer. Smaka av med en nypa salt.
Mixa soppan med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av. Servera med en klick örtsås.