Lauri Lyly: Avtalet ger ett företag med 60 anställda tre nya arbetstillfällen
Nu är det dags för arbetsgivarnas att visa att de kan skapa nya jobb och lyfta Finland ur krisen, konstaterade ordförande Lauri Lyly på FFC:s kongress. Han fick medhåll av president Sauli Niinistö och Europafackets generalsekreterare Luca Visentini.
Företagen har visat att de kan göra resultat och dela ut dividender – men nu måste de visa att de kan skapa arbetstillfällen. Det sa ordförande Lauri Lyly i sitt linjetal på FFC:s kongress på måndagen.
– Konkurrenskraftsavtalet gör att ett företag med 60 arbetstagare kan anställa tre nya personer utan att arbetskraftskostnaderna stiger. Två personer kan företaget anställa tack vare att arbetsgivaravgifterna sjunker och en genom att arbetstiden förlängs, konstaterade Lyly.
Arbetstagarna gör nu sitt för att få fart på den ekonomiska tillväxten. Nu är bollen hos arbetsgivarna som ska visa att också de kan bära sitt samhällsansvar.
– Jag kan inte förstå politiker och företags- och organisationsledare som förringar konkurrenskraftsavtalet. Jag vill påminna om att den sammanlagda effekten av åtgärderna i avtalet för företagens del är fyra gånger så stort som till exempel sänkningen av samfundsskatten.
Han påpekar att det behövs stora investeringar bland annat på grund av klimatförändringen och urbaniseringen.
– Det saknas inte investeringsobjekt i världen och Finland – snarare tvärtom, säger Lauri Lyly och betonar att det som behövs är mod att sätta i gång projekten.
Kreativitet ökar produktiviteten
Republikens president Sauli Niinistö tackade i sitt tal facket för konkurrenskraftsavtalet. Men också han betonade att alla parter måste dra sitt strå till stacken.
– Avtalet kan kännas som en bitter kalk för många. Därför är det viktigt att samma gäller alla. Finland är inte Finland om vissa sätter sig ovanför andra.
Samtidigt betonade han att kloka arbetsgivare ger arbetstagarna utrymme och frihet.
– I varje arbete kan man vara kreativ. Det är arbetstagaren själv som vet bäst hur hans eller hennes uppgifter ska skötas bäst. Det betyder också att produktiviteten ökar, påpekade Niinistö.
Europafackets generalsekreterare Luca Visentini var bekymrad över situationen i Europa. Den nuvarande åtstramningspolitiken förvärrar bara den ekonomiska krisen, betonade han.
– Konsumtionen i Europa har kollapsat på grund av att lönerna har skurits ner och kollektivavtalssystemet har skrotats, sa Visentini och påpekade att lönehöjningar behövs för att få fart på ekonomin.
Han gav också den politiska ledningen och arbetsgivarna i Finland en rejäl känga.
– När jag besökte Finland i fjol blev jag förbluffad över att de fullständigt saknade visioner för hur ekonomin ska få ett uppsving igen. Den enda lösningen de presenterade var att utöka flexibiliteten på arbetsmarknaden och i arbetslivet, säger Visentini.