Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter JHL ger staten en handräckning…

– OTE är ett alldeles underbart projekt att få göra, säger Tuula Kiander, som ansvarar för utvecklingstjänsterna på JHL.

Nyhetsartikel

JHL ger staten en handräckning

OTE-projektet sätter konkreta fotspår i vardagen inom rättsförvaltningen genom grundutbildning i arbetarskydd, modeller för samverkan och breddad kunskap genom att göra saker och ting. Learning by doing, vi lär oss då vi gör det, säger Tuula Kiander på JHL.

Initiativet till OTE-projektet – att främja arbetarskyddet inom rättsförvaltningen – togs av arbetstagarorganisationerna JHL, JUKO och Pardia tillsammans. Tidpunkten var väl vald genom att justitieministeriet redan börjat diskutera behovet av att utveckla arbetarskyddet. En ansökan om utvecklingspeng sändes till Statens arbetarskyddsfond och projektet gavs namnet OTE. Projektet omfattar en verklig mammutorganisation med 9700 personer anställda i 150 olika verk, inklusive rättsövervakning, domstolar och rättshjälpsbyråer.

Starten togs genom att bilda en projektarbetsgrupp med uppgift att planera åtgärderna, förmedla information och koordinera.

– Justitieministeriet beställde projektet av JHL:s enhet för utvecklingsservice. Vi fungerar som utvecklingspartner, berättar Tuula Kiander, ansvarig för utvecklingstjänsterna i FFC:s största medlemsförbund JHL. Pertti Siekkinen från Humap Oy har utvecklat webbarbetet. Regeringsrådet Markku Kuusela – ordförande arbetarskyddskommittén för justitieministeriets förvaltningsgren – är huvudansvarig för projektet.

Det första konkreta steget var den webbdiskussion, i vilken hälften av verken, däribland Helsingfors tingsrätt deltog.

– Dialogen fick ett positivt bemötande, folk engagerade sig och informationen spreds. Resultaten gav klart besked var smärtpunkterna finns: planering, utbildning och nätverk behövs.

Roller klargörs

En modern arbetarskyddsverksamhet ska skapas av ett traditionellt arbetarskydd.

– Vi klargör vilka roller arbetarskyddspersonerna bör ha. Också missförhållanden, arbetsatmosfären och hur allt kan utvecklas ska vara en självklar del av arbetsdiskussioner, säger Kiander.

Det andra skedet av OTE startade vid årsskiftet. Som styrgrupp fungerar en arbetarskyddscentralkommitté som Justitieministeriet tillsatt och där JUKO, JHL och Pardia är representerade.

– Målet är fem. Vi tar fram ett grundutbildningspaket för förvaltningsgrenen, arbetarskyddsuppgifterna ska inlemmas bättre i ledningsuppgifterna, Dessutom skapas en verktygsback i intranet, arbetarskyddsorganisationen fräschas upp och styrrollen mellan ministeriet och centralförvaltningen klargörs, berättar Tuula Kiander.

Just nu är fokus på arbetsplatsnivå och konkret skapande. En grundutbildning ska automatiskt ges alla nya arbetarskyddsfullmäktige – den första på 3+3 dagar ordnas i höst.

– Men människor ska också lära sig hur de kan verka tillsammans, utveckla verksamheten på alla nivåer.

Små steg framåt

I slutet av maj ordnades ett utvecklingsseminarium som byggde på resultaten av det första skedet och webbdiskussionen. Seminariet var ett gemensamt nätverksforum för arbetarskyddscheferna, -fullmäktige och medlemmarna i arbetarskyddskommissionerna.

Ett trettiotal mindre projekt har dragits i gång i verken på basis av idéer deltagarna kommit med. Projektet förankras i vardagen, och genomförs genom webbdiskussioner och i smågruppsmöten. Målet är att finna fungerande verktyg för det dagliga arbetarskyddsarbetet. I november utvärderas projekten vid en arbetarskyddsdag.

– Vi jobbar inte enligt principen ”gör så”, utan enligt hur och vad ditt team kan göra. Med små steg, under en eller ett par timmar, förs projekten framåt. Gemensamma frågor greppas och förs vidare.

Projektets andra del avslutas i december.

Kan OTE framdeles tillämpas också inom andra delar av den statliga sektorn?

– Det får framtiden utvisa, men varför inte, säger Tuula Kiander.

Ingegerd Ekstrand