Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Arbetslösa bör sysselsättas ef…

Nyhetsartikel

Arbetslösa bör sysselsättas effektivare

I regeringsprogrammet talas det om att bryta långtidsarbetslösheten och förhindra utslagning. Det här har lett till ändringar i bl.a. lagarna om den arbetsmarknadspolitiska vuxenutbildningen, arbetsmarknadsstödet och utkomststödet samt gett oss en ny lag om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Nu rättar man till en del missförhållanden som skett vid beviljandet arbetskraftspolitiska stöd. Fram till nu har en person, som deltagit i arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och fått nedsatt utbildnings- eller arbetsmarknadsstöd, inte varit berättigad till ersättning för kost och logi under utbildningen. Den begränsningen slopas nu. Då gränserna för pendlingsregionerna ändrats ändras nu också rätten till ersättning för logi så att man kan få ersättning också inom pendlingsregionen och utbildningen skett utanför hemkommunen och medfört extra utgifter för logi.

Resebidraget en nyhet

Något helt nytt är resebidraget, i storleksklass med arbetsmarknadsstödet, som kan erläggas åt en arbetslös som erhåller arbetsmarknadsstöd ifall han eller hon börjar arbeta helhtid utanför pendlingsområdet och anställningen pågår i minst sex månader. Bidraget utbetalas efter prövning för högst två månader och motsvarar fullt arbetsmarknadsstöd inklusive barnförhöjningar. En förutsättning är att den arbetslösa är i arbets- eller läroavtalsutbildning eller fått tjänst. Man kan inte få detta stöd om sysselsättningstöd eller kombinerat stöd beviljats för arbetet. Stödbeslutet bör fås innan arbetet inleds men det räcker med ett arbetskraftspolitiskt utlåtande.

Lag om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte

Diskussionen under förra vintern och våren om en aktiv socialpolitik och beredningen håller på att leda till ett flertal mindre lagändringar och en helt ny lag om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. FFC:s kritik fick in beredningen på förnuftigare spår. I lagförslaget, som är under beredning, föreslås inte obligatorisk rehabiliterande sysselsättning, utan att alla som är arbetslösa viss tid ska få rätt till en noggrann aktiveringsplan. Om man vid uppgörandet av aktiveringsplanen konstaterar att den arbetslösa inte är kapabel att delta i arbetskraftsutbildning eller stödarbete gör man upp en plan för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Personer under 25 bör delta, annars leder det till påföljder. För en långtidsarbetslös person som fyllt 25 år och erhåller arbetsmarknadsstöd och/eller utkomststöd är det dock frivilligt att delta i dylik arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Avsikten är även att i betydligt högre grad utnyttja preventivt utkomststöd för att effektivare förhindra att en person blir utslagen och permanent beroende av utkomststöd.

Mirja Janerus socialpolitisk sekreterare