Hoppa till innehållet

FFC:s stadgar

Godkända på FFC:s representantskapsmöte 23.11.2023.

Namn och hemort

Föreningens namn är Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, på svenska Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf. I dessa stadgar kallas föreningen centralorganisation.

Centralorganisationens hemort är Helsingfors stad.

Centralorganisationens språk är finska och svenska. Registrerings- och protokollspråk är finska.

Syfte och verksamhet

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf är centralorganisation för sina medlemsförbund och verkar både i Finland och internationellt som intresse- och påtryckningsorganisation samt som samhällelig reformrörelse.

Centralorganisationens syfte är att i egenskap av sakkunnig inom arbetslivet verka för att förbättra löntagarnas välmående, utkomst och delaktighet samt främja samhällelig rättvisa, likabehandling, demokrati, solidaritet, rättsstatsprincipen och jämställdhet.

Centralorganisationen verkar till förmån för medlemsförbundens och centralorganisationens gemensamma mål och för förbättrat samarbete..

Centralorganisationen förverkligar sitt syfte genom att:

Medlemmar

Som medlem av centralorganisationen kan antas ett i Finland verksamt registrerat fackförbund som representerar löntagare eller en registrerad sammanslutning av fackförbund och som godkänner centralorganisationens syfte och förbinder sig att följa dess stadgar samt de avtal som centralorganisationen har ingått och förvaltningsorganens beslut. I dessa stadgar kallas medlemmarna medlemsförbund.

Medlemsansökan görs skriftligt och riktas till centralorganisationens styrelse som fattar beslut om medlemskap.

Ett medlemsförbund som vill utträda ur centralorganisationen ska meddela om sitt utträde på det sätt som bestäms i föreningslagen.

Utträdet blir gällande tolv (12) månader efter att meddelandet anlänt, varvid medlemsförbundets rättigheter och skyldigheter gentemot organisationen upphör med undantag av representationer i organisationens förvaltning, vilka upphör med omedelbar verkan. Detta gäller dock inte avgifter som har förfallit eller som medlemsförbundet har förbundit sig att betala under en viss tid.

Ett medlemsförbund har rätt att lösgöra sig från ett arbetsmarknadspolitiskt eller annat avtal som centralorganisationen har ingått genom att meddela centralorganisationens styrelse inom en minst 14 dagar lång tidsfrist som styrelsen utsatt.

Ett medlemsförbund har rätt att självständigt se till sina medlemmars intressen med beaktande av bestämmelserna i dessa stadgar. Ett medlemsförbund får emellertid inte genom sin verksamhet skada centralorganisationen eller något annat medlemsförbund som ingår i organisationen.

Utöver det som på andra ställen i dessa stadgar bestäms, ska medlemsförbundet:

Ett medlemsförbund som genom sin verksamhet skadar centralorganisationens verksamhet eller verkar i strid med centralorganisationens syfte eller dessa stadgar, kan uteslutas ur centralorganisationen.

Lämnar medlemsförbundet utan sådan orsak som centralorganisationens styrelse godkänt obetald en avgift till centralorganisationen inom utsatt tid, kan medlemsförbundet uteslutas ur centralorganisationen.

Centralorganisationens styrelse behandlar och beslutar om uteslutande av ett medlemsförbund. Medlemsförbundet i fråga kan överklaga centralorganisationens styrelses beslut vid följande representantskapsmöte. Medlemsförbundet bör lämna in ett skriftligt klagomål inom 30 dagar efter att det har fått kännedom om centralorganisationens styrelses beslut.

Om medlemsförbundets överträdelse kan anses vara lindrig, kan centralorganisationens styrelse i stället för uteslutning lämna medlemsförbundet utan fulla medlemsrättigheter för viss tid, dock högst 12 månader, eller tilldela medlemsförbundet en skriftlig varning som antecknas i protokollet och skickas till medlemsförbundet för kännedom.

Centralorganisationens och dess medlemsförbunds regionala samarbete samt andra fastställda lokala intressebevakningsuppgifter handhas av organ som grundats lokalt eller regionalt, och om vilka centralorganisationens styrelse beslutar.

Finansiering av verksamheten

10§

För finansiering av sin verksamhet har centralorganisationen rätt att av sina medlemsförbund uppbära en medlemsavgift i euro och/eller i procent baserat på medlemsförbundets medlemsavgiftsinkomster, och vars storlek och betalningstidpunkt fastställs av representantskapet.

Medlemsavgiften erläggs enligt det medlemsantal som respektive medlemsförbund hade i mitten av det kalenderår som föregick medlemsavgiftsperioden.

11§

Har centralorganisationen, på grund av en arbetsstrid som den har fattat beslut om eller som separat godkänts av styrelsen, för sitt medlemsförbund ingått ekonomiska förbindelser som kan orsaka ekonomiska förpliktelser, kan centralorganisationen ålägga sina medlemsförbund en extra avgift för uppfyllande av denna förpliktelse. Centralorganisationen kan emellertid inte ålägga de medlemsförbund som motsatt sig förbindelsen att betala den extra avgiften. Centralorganisationens styrelse fattar beslut om den extra avgiftens storlek.

Har ett medlemsförbund försummat att betala sin medlemsavgift, förlorar en representant som valts bland förbundets medlemmar sin rösträtt i centralorganisationens representantskap, om inte representantskapet av särskilda skäl beslutar annat.

12§

För att finansiera sin verksamhet kan centralorganisationen ta emot understöd, donationer och testamenten, äga och förfoga över lösöre och fast egendom, grunda fonder och stiftelser samt anordna lotterier och penninginsamlingar.

Centralorganisationen kan uppbära avgifter av medlemsförbunden för att täcka kostnader för medlemsserviceuppdrag enligt principer som fastställts av centralorganisationens styrelse. Centralorganisationen kan idka näringsverksamhet som direkt hänför sig till förverkligandet av dess syfte.

Organ

13§

Centralorganisationens organ är representantskap och styrelse.

Representantskap

14§

Representantskapet utövar den högsta beslutanderätten i centralorganisationen. För mötesförfarande som tillämpas vid representantskapsmötet fastställs en mötesordning.

Representantskapets ordinarie möten är vårmötet som hålls under första halvåret senast i juni och höstmötet som hålls under andra halvåret senast i december.

Representantskapsmöte kan, om styrelsen så beslutar, också ordnas som enbart distansmöte.

Centralorganisationens styrelse fattar beslut om sammankallande av ordinarie representantskapsmöte. Om representantskapets ordinarie möte ska förhandsmeddelande ges senast åtta (8) veckor före mötet. Den egentliga möteskallelsen och föredragningslistan ska skickas skriftligt eller elektroniskt till varje representantskapsledamot och medlemsförbund minst (2) veckor före mötet.

15§

Extraordinarie representantskapsmöte sammankallas av styrelsen.

Extraordinarie representantskapsmöte hålls när styrelsen anser det vara nödvändigt eller när minst en tredjedel av representantskapsledamöterna och minst två medlemsförbund skriftligt kräver det av centralorganisationens styrelse för behandling av ett visst ärende.

Kallelse till extraordinarie representantskapsmöte skickas till representantskapsledamöterna i form av en personlig skriftlig inbjudan minst sju (7) dagar före mötet.

Extraordinarie representantskapsmöte ska hållas inom en (1) månad efter att ett krav i enlighet med moment två (2) har inkommit.

16§

Framställningar till ordinarie representantskapsmötet får göras av styrelsen och medlemsförbunden. Ärenden som är avsedda för behandling vid representantskapsmötet ska skickas skriftligt eller elektroniskt till styrelsen minst sex (6) veckor före mötet. Förbundens framställningar behandlas på vårmötet.

17§

Det första ordinarie mötet under representantskapets mandatperiod kallas representantskapets konstituerande möte. Vid det konstituerande mötet:

a) väljer representantskapet inom sig ordförande och två (2) vice ordförande för representantskapets mandatperiod,
b) väljs revisor för representantskapets mandatperiod. Om revisorn inte är en revisionssammanslutning, ska dessutom en revisorssuppleant väljas.
c) väljs styrelsens ordförande som kallas centralorganisationens ordförande,
d) fastställs antalet andra ordinarie medlemmar i centralorganisationens styrelse och väljs övriga ordinarie medlemmar till centralorganisationens styrelse och för dem personliga suppleanter samt högst femton (15) allmänna suppleanter,
e) behandlas allmänna riktlinjer för verksamheten samt en ekonomiplan för representantskapets fyraårsperiod,
f) fastställs storleken på medlemsavgifterna som uppbärs av medlemsförbunden och betalningstidpunkten samt mötesarvoden för styrelsen och eventuella arbetsgrupper som styrelsen utsett samt mötesarvoden för andra existerande organs medlemmar under representantskapets mandatperiod,
g) fattas beslut om ersättningar till representantskapsledamöterna för representantskapsmöten,
h) behandlas andra ärenden som förelagts representantskapet

18§

Till representantskapet väljs för mandatperioden på fyra (4) år inom varje medlemsförbund för varje påbörjat tusental personmedlemmar en (1) ordinarie ledamot och en (1) personlig suppleant för denne och därefter för varje påbörjat 10 000-tal personmedlemmar en (1) ordinarie ledamot och en (1) personlig suppleant för denne.

Före det första mötet under representantskapets mandatperiod fastställs det antal ledamöter som väljs från varje medlemsförbund på basis av medlemsantalet under första hälften av det år som föregått mötet, vilket meddelas medlemsförbunden i den egentliga möteskallelsen.

När ett medlemsförbund väljer ledamöter och suppleanter till representantskapet bör förbundet sträva efter att följa medlemskårens könsfördelning i förbundet.

Om ett medlemsförbund eller en registrerad sammanslutning av medlemsförbund upptas som medlem i organisationen efter första halvåret under året före representantskapets konstituerande möte, kan dess ledamotsantal fastställas också på basis av en senare tidpunkt än den som nämns i 16 §.

Representantskapsledamot och personlig suppleant bör vara medlem av medlemsförbundet eller medlemsförbundets medlemsförening. Om förutsättningen som rådde vid valögonblicket upphör, avslutas ledamotens eller den personliga suppleantens mandatperiod i representantskapet. I stället för en ordinarie ledamot eller personlig suppleant som utträtt, pensionerats eller för vilken medlemsförbundet anmält permanent hinder har medlemsförbundet rätt att anmäla en ny ledamot eller personlig suppleant för den resterande mandatperioden. Representantskapet konstaterar att medlemskapet börjat.

Varje medlemsförbunds styrelse meddelar centralorganisationen sina representantskapsledamöters och deras personliga suppleanters namn och adresser på det sätt och vid den tidpunkt som organisationen bestämmer.

Om en ordinarie representantskapsledamot har anmält förhinder för att delta i ett möte, inkallas i stället ordinarie ledamotens personliga suppleant.

En representantskapsledamot kan inte vara styrelsemedlem.

Centralorganisationens ordförande och vice ordförande, styrelsens (andra) medlemmar, allmänna suppleanter och revisorer har närvaro- och yttranderätt vid representantskapsmötet.

19§

De personer som valts till ordförande och vice ordförande i representantskapet räknas till de ordinarie ledamöter som inom ett medlemsförbund valts till representantskapet.

Om representantskapets ordförande eller vice ordförande avgår eller blir permanent förhindrad under pågående mandatperiod, har representantskapet rätt att inom sig välja ny ordförande eller vice ordförande i stället för denne.

Varje representantskapsledamot har en röst vid mötet.

Representantskapet är beslutsfört när ordförande eller någondera vice ordföranden och hälften (1/2) av representantskapsledamöterna är närvarande vid mötet.

20§

Vid representantskapets vårmöte fattas beslut i följande ärenden:

a) FFC:s verksamhetsberättelse, revisionsberättelse och fastställande av bokslut för föregående räkenskapsperiod samt beviljande av ansvarsfrihet åt centralorganisationens styrelse och andra redovisningsskyldiga;
b) ärenden som har väckts av medlemsförbunden och styrelsen

Vid representantskapets höstmöte fattas beslut i följande ärenden:

a) fastställs centralorganisationens verksamhets- och ekonomiplan för följande verksamhetsår;
b) fastställs storleken på de medlemsavgifter som ska uppbäras av medlemsförbunden och betalningstidpunkten;
c) ärenden som har väckts av styrelsen

Styrelse och organ

21§

Till centralorganisationens styrelse hör ordföranden samt minst femton (15) och högst tjugotvå (22) egentliga medlemmar och deras personliga suppleanter samt högst femton (15) allmänna suppleanter.

Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande.

Styrelsen är beslutsför när ordföranden eller vice ordföranden och minst hälften (1/2) av styrelsens totala medlemsantal är närvarande.

Mötet kan, om styrelsen så beslutar, också ordnas som enbart distansmöte.

Styrelsens mandatperiod är tiden mellan representantskapets konstituerande möten.

Om centralorganisationens ordförande, vice ordförande eller annan styrelsemedlem (eller personlig eller allmän suppleant) avgår eller blir permanent förhindrad mitt under mandatperioden, kan representantskapet välja en annan person att handha denna persons uppgifter ända till slutet av mandatperioden.

Om ett fackförbund eller en registrerad sammanslutning av fackförbund blir medlem av centralorganisationen mellan representantskapets konstituerande möten, kan representantskapet välja en representant för ett sådant förbund till styrelsemedlem för styrelsens kvarvarande mandatperiod. Styrelsens medlemsantal får emellertid inte överskrida ovan i första stycket av denna paragraf nämnda högsta antal.

När representantskapet väljer medlemmar till centralorganisationens styrelse från medlemsförbunden ska representantskapet sträva efter att följa den sammanlagda könsfördelningen i förbundets medlemskår och i hela centralorganisationens medlemsförbund.

Ordföranden och vice ordförandena för centralorganisationens representantskap har närvaro- och yttranderätt vid styrelsens möten.

Centralorganisationens styrelsemedlem ska vara aktiv medlem av ett medlemsförbund eller av en registrerad sammanslutning av fackförbund eller medlem av deras medlemsförening eller funktionär i deras tjänst. Om förutsättningen som rådde vid valögonblicket upphör, avslutas medlemmens mandatperiod i centralorganisationens styrelse.

22§

Styrelsen ansvarar för centralorganisationens verksamhet. Utöver det som på andra ställen i dessa stadgar bestäms, ska styrelsen:

a) representera centralorganisationen,
b) fatta beslut om godkännande av arbetsmarknadspolitiska avtal förhandlade av centralorganisationen,
c) besluta om samordning av kollektivavtalsförhandlingarna och om samordningsprocessen
d) hålla kontakt med medlemsförbunden samt andra för centralorganisationens verksamhet betydande inhemska och utländska aktörer.
e) Bereda och föredra de ärenden som ska behandlas vid representantskapets möte och verkställa dess beslut,
f) sköta centralorganisationens tillgångar och egendom och bokföring samt bereda bokslutet,
g) besluta om köp, försäljning, byte och inteckning av centralorganisationens fasta egendom
h) besluta om beviljande av borgen och pantsättning av egendom,
i) fastställa centralorganisationens verksamhetsorganisation och besluta om personalpolitiken,
j) besluta om uppgifterna i samarbetsorganen för centralorganisationen och medlemsförbunden
k) handha andra angelägenheter som rör centralorganisationen.

23§

Styrelsemötet sammankallas av centralorganisationens ordförande och om ordföranden är förhindrad av styrelsens vice ordförande.

På styrelsens möten leds förhandlingarna av centralorganisationens ordförande och om ordföranden är förhindrad av styrelsens vice ordförande.

Kallelse till styrelsemöte och föredragningslista jämte mötesmaterial skickas till varje medlem minst fem dagar tidigare. I brådskande fall kan möteskallelsen skickas utan att följa tidsfristen.

24§

Styrelsen tillsätter ett arbetsutskott på 5–10 medlemmar att bereda och sköta verksamhetspolitiska uppgifter och andra uppgifter som styrelsen separat i olika fall tilldelar utskottet. Styrelsen utser personliga suppleanter för arbetsutskottets medlemmar.

Till arbetsutskottets medlemmar räknas centralorganisationens ordförande och vice ordförande.

Arbetsutskottet sammanträder på kallelse av ordföranden.

Vid valet av medlemmar till arbetsutskottet ska man sträva efter att beakta medlemsantalet i medlemsförbunden och de proportionella medlemsantalen mellan olika branscher.

Styrelsen tillsätter organisationens ledningsgrupp vars sammansättning samt interna uppgifts- och ansvarsområden styrelsen fastställer.

Tecknande av centralorganisationens namn

25§

Centralorganisationens namn tecknas av ordföranden och de centralorganisationsfunktionärer eller styrelsemedlemmar som styrelsen utser, alltid två tillsammans. För bank- och postärenden och andra motsvarande löpande ärenden kan centralorganisationens direktör med ansvar för ekonomin förordnas att ensam teckna centralorganisationens namn.

26§

Centralorganisationens verksamhets- och räkenskapsperiod är ett kalenderår. Bokslutet ska senast 31 mars vara färdigt att överlämnas till revisorerna. Revisorerna ska till styrelsen inlämna ett till representantskapets vårmöte adresserat utlåtande om den utförda revisionen senast två veckor före det möte där bokslutet ska föredras för fastställelse.

Diverse stadganden

27§

Besluten fattas med enkel majoritet, utom i de ärenden där föreningslagen och dessa stagar bestämmer annorlunda.

28§

Centralorganisationen kan på alla sina medlemsförbunds vägnar ingå arbetsmarknadspolitiska samt andra allmänna avtal. Om ett sådant avtal ska centralorganisationens styrelse emellertid före slutlig förbindelse i detalj informera alla medlemsförbund som har rätt att inom en av styrelsen utsatt, minst 14 dygn lång, tidsfrist lösgöra sig från avtalet.

Innan förhandlingar om ovan nämnda avtal inleds ska centralorganisationen bereda representanter för medlemsförbunden tillfälle att säga sin mening om de frågor som är föremål för förhandlingarna.

29§

Centralorganisationens representantskap eller styrelse kan i sådana omfattande och principiella frågor som nämns ovan i 28 § verkställa en rådgivande medlemsomröstning bland medlemsförbundens medlemmar.

En sådan medlemsomröstning ska verkställas också efter skriftligt krav av ett eller flera medlemsförbund vars personmedlemsantal är minst hälften av antalet personmedlemmar i centralorganisationens medlemsförbund.

30§

För ändring av dessa stadgar krävs ett beslut som fattats vid ordinarie eller extraordinarie representantskapsmöte med en majoritet av två tredjedelar av de avgivna rösterna. Rörande upplösning av centralorganisationen ska beslut fattas vid ordinarie eller extraordinarie representantskapsmöte med en majoritet av tre fjärdedelar av de avgivna rösterna.

Om centralorganisationen upplöses fördelas dess medel mellan medlemsförbunden i proportion till de medlemsavgifter som förbunden betalat under de två sista åren.