Hoppa till innehållet
s a k·fi Mål Klimatförändringen och miljön…

Rättvis omställning måste beaktas i alla klimatbeslut

Man måste beakta en rättvis omställning som en del av allt klimat- och energipolitiskt beslutsfattande. Genom att stödja kompetensen kan man bemöta klimatåtgärdernas effekter på arbetsplatserna.

PÅ DEN HÄR SIDAN

Principen om rättvis omställning måste beaktas i alla klimat- och energipolitiska beslut och planer

Finland strävar efter koldioxidneutralitet senast 2035, vilket innebär stora och snabba förändringar i näringsstrukturen. För att förändringen ska lyckas krävs det att också arbetstagarna stöder utvecklingen.

Hur kan vi uppnå målet?

  • Skyldigheten att följa FN:s principer för rättvis omställning i det klimatpolitiska beslutsfattandet måste stärkas.
  • En omfattande bedömning av vilka konsekvenser utsläppsminskningsåtgärderna får för sysselsättningen och kompetensbehovet bör vara en förpliktande del av det klimatpolitiska beslutsfattandet.
  • Fackförbunden ska aktivt höras och engageras i beredningen, genomförandet och uppföljningen av de nationella och branschspecifika planerna för hur man ska begränsa klimatförändringen och anpassar samhället till klimatförändringen, samt i planerna för en rättvis omställning. Intressentsamarbetet ska vara långsiktigt och systematiskt.

Varför är målet viktigt?

Finland strävar efter att uppnå koldioxidneutralitet senast år 2035. I praktiken innebär det stora och snabba förändringar i näringsstrukturen. För att också arbetstagarna i de branscher som genomgår stora förändringar ska stödja målet måste regeringen förpliktas att reagera på till exempel sysselsättningseffekterna av utsläppsminskningsåtgärderna och de snabbt förändrande kompetensbehoven hos arbetstagarna.

Att följa principen om rättvis omställning innebär att man främjar en klimatpolitik där man identifierar vilka effekter utsläppsminskningsåtgärderna har på sysselsättningen och vilka nya kompetensbehov som uppstår för arbetstagarna, samt att man systematiskt svarar på de förändrade behoven. Principen om rättvis omställning innebär också att man måste se till att den sociala tryggheten och omställningsskyddet är tillräckliga. Definitionen av principen om rättvis omställning bygger på klimatavtalet från Paris, vilket betyder att termen är allmänt erkänd inom internationell klimatpolitik. Det ger bra förutsättningar för att främja principerna.

Europeiska kommissionen har publicerat riktlinjer för hur man ska utarbeta anpassningsplaner. I riktlinjerna förutsätts att alla väsentliga intressenter (inklusive parterna på arbetsmarknaden) aktivt ska involveras under hela processen. För att klimatförändringarnas konsekvenser för företagshälsovården och sysselsättningen ska bli en del av den politiska debatten och beslutsfattandet, är det viktigt att fackförbunden deltar i att bereda och följa upp genomförandet. Samtidigt ökar fackförbundens kompetens och förståelse för klimatförändringen och dess konsekvenser för samhället.

FFC:s övriga mål för klimatpolitiken

  • Det är viktigt att bemöta klimatåtgärdernas effekter på arbetsplatserna genom att stödja arbetstagarnas kompetens. Läs mer om målet (på finska).