Mål
I FFC:s mål betonas ett jämlikt avtalande och ett rättvist arbetsliv. Allt fler arbetstagare måste omfattas av allmänt bindande anställningsvillkor och arbetstagarna måste ha rätt att välja en förtroendeman på sin arbetsplats. Man måste ingripa i arbetsmarknadsbrottslighet mer systematiskt än i dag och förhindra att arbetstagare utnyttjas och utsätts för lönedumpning.
MÅL 1
Kollektivavtalen måste tryggas
Allt fler arbetstagare måste omfattas av kollektivavtal. Det lokala avtalandet ska vara balanserat och arbetstagarna ska ha rätt att välja en förtroendeman på arbetsplatsen.
MÅL 2
Ett rättvist arbetsliv
Man måste ingripa mer systematiskt i arbetsmarknadsbrottslighet. Det är viktigt att förhindra lönedumpning och utnyttjande av arbetstagare.
Arbetets psykosociala belastning måste minska, hotet om våld i arbetet måste avvärjas och förutsättningarna för arbetarskyddsfullmäktige att sköta sitt uppdrag måste förbättras.
Ställningen för personer med snuttjobb måste förbättras, löneklyftan mellan könen måste krympa och personer som faller offer för diskriminering måste få rättvisa.
Beredningen av den inkomstbaserade sociala tryggheten ska ske på trepartsbasis tillsammans med organisationerna på arbetsmarknaden. Det måste bli lättare att få inkomstrelaterad dagpenning och nivån på dagpenningen måste förbättras.
Tjänsterna som stöder vuxnas kompetens måste förbättras. Inom yrkesutbildningen måste kvaliteten på utbildningen och finansieringen tryggas.
Arbets- och näringstjänsterna ska anpassas efter de arbetssökandes behov och man måste effektivera de tjänster som främjar arbetsförmågan. Invandrarnas ställning på arbetsmarknaden måste förbättras.
Programmet Arbete2030 måste få fortsätta och fler arbetstagare måste få möjlighet att jobba deltid om de vill. Finland måste ta en aktiv roll också när det handlar om att utveckla arbetslivet inom EU.
Man måste beakta en rättvis omställning som en del av allt klimat- och energipolitiskt beslutsfattande. Genom att stödja kompetensen kan man bemöta klimatåtgärdernas effekter på arbetsplatserna.
Vid offentlig upphandling måste man ta större hänsyn till miljöfrågor samt sociala och arbetsrättsliga aspekter. Finland måste få en ambitiös lag om företagsansvar och underleverantörskedjorna måste begränsas.
Hållbarhetsunderskottet måste kompenseras genom en tätare skattebas och i ramförfarandet måste man också beakta skatteändringarna.
Man måste stödja hållbar tillväxt genom en aktiv industripolitik och turistnäringen måste få ett nytt uppsving. Finansieringen av basunderhållet av trafikleder måste tryggas.
Ett gott arbete
Ett gott arbetsliv är ingen åsiktsfråga. Det finns många självklara faktorer som kan anses vara kriterier för ett gott arbete. Ett arbete där man inte råkar ut för olycksfall i arbetet och där man inte behöver vara rädd. Ett arbete man inte blir sjuk av och som får en skälig lön för.
EU-mål
FFC vill att Europaparlamentet ska fortsätta arbetet med att stärka arbetstagarnas rättigheter. Andra teman för FFC:s mål är försvaret av demokratin och rättsstaten, EU:s ekonomiska politik och en rättvis klimatomställning, samt EU:s yttre förbindelser och utvidgningen av unionen.