Villkoren för hyresarbete bör förbättras
FFC vill påskynda lag om tidsbestämt arbete
FFC kräver att beredningen av nya lag- och avtalsbestämmelser om tidsbestämda anställningar fortsätter i skyndsam ordning. Vicehäradshövding Kirsti Palanko-Laaka överlämnade den 13 december en utredning till arbetsminister Tarja Filatov, om förekomsten av visstidsanställningar, om hur lagenliga de är och om behovet att utveckla lagstiftningen. Hon för i utredningen fram flera förslag till hur man kunde förenkla och utveckla lagstiftningen.
– FFC anser att alla åtgärder, för att utveckla de tidsbestämda anställningarna i riktning mot de permanenta, är värda att understöda. Målet måste också framdeles vara att bestående arbeten sköts med ordinarie personal och att utomstående och tillfällig arbetskraft används bara då det finns motiverade skäl till detta, säger FFC-chefen Lauri Lyly.
I Finland brukas tidsbestämda anställningar i högre grad än i Europa i genomsnitt. Inte heller i framtiden försvinner de tillfälligt anställdas problem, för varannan ny anställning är tidsbestämd. De sköts ofta av arbetstagare, vilkas förhandlingsposition är svag, dvs. särskilt av unga och av kvinnor. De viktigaste orsakerna som anförs, för att anställa folk på viss tid eller hyresarbetare, är att det är lättare, att de verkar som konjunkturbuffertar, att företagskulturen förändras eller att man sparar kostnader, visar Palanko-Laakas utredning.
– Också hyresarbete håller på att normaliseras som en form för bruk av arbetskraft. Problemet med hyresarbete är, att alla risker bärs av arbetstagaren, i det skede, då det inte finns arbete till buds. FFC delar utredarens slutsatser gällande hyresarbete. Hyresarbete bör nu granskas på trepartsbasis, med målet att hyresarbete grundas på fast anställning, vilket man t.ex. har gått in för i Sverige. Arbetsmarknadsorganisationerna kunde också gemensamt utarbeta villkoren för hyresarbete genom avtal, understryker Lyly.
FFC betonar också betydelsen av övervakning. Arbetarskyddsmyndigheterna och de förtroendevalda måste få ökade befogenheter att utreda, huruvida arbetsgivare har rätt att ingå tidsbestämda avtal. På det viset skulle man snabbare upptäcka problem och öka jämlikheten i de visstidsanställdas förhandlingsposition.
– Den aktuella utredningen borde enligt FFC i högre grad ha berört de visstidsanställdas ekonomiska otrygghet och behoven att förbättra lagen om skydd vid arbetslöshet. Hotet om arbetslöshet är sju gånger större vid tidsbestämda anställningar än vid fast anställning. Den osäkerhet de tidsbestämda anställningarna medför, leder inte bara till ovisshet om utkomstmöjligheterna, utan också till försämrad fysisk hälsa. Av dessa orsaker bör man utreda de negativa effekterna av visstidsanställningar och sedan vidta nödiga åtgärder för att minska dem, säger Lyly.
Läs även
Utredning om visstidsanställningar klar (Arbetsministeriet)