Väktaren ger trygghet åt alla slags människor
Som väktare slår Berivan Suleiman hål på många fördomar.
”Jag har alltid drömt om att bli väktare, även om det är förbjudet för kvinnor i vår kultur. Jag kommer från det kurdiska området i norra Syrien och kom till Finland år 2015 som flykting tillsammans med min dotter. I Finland såg jag att också kvinnor kan vara väktare.
I Finland gick jag först ut grundskolan och därefter avlade jag på knappt ett år grundstudierna inom säkerhetsbranschen vid Stadin ammattiopisto. Jag gick också en kurs för ordningsvakter och en förberedande kurs för sökande till Polisyrkeshögskolan. Jag skulle vilja studera till polis, men det kräver finländskt medborgarskap och den processen är fortfarande på hälft. Just nu planerar jag att börja studera inom brottspåföljdssektorn som webbkurs.
Av folk som hör till min kultur har jag fått höra att det här är fel bransch för en kvinna. Då svarar jag att vi är i Finland, och här får jag göra vad som helst. Jag har också varit väktare vid Migrationsverket. Det är många invandrare som besöker Migrationsverket, och jag vill visa dem att det här inte bara är en bransch för män. Jag vill också visa finländarna att invandrarkvinnor kan jobba som något annat än städare eller närvårdare.”
”Det viktiga är inte hur stor jag är, utan hur jag talar med folk.”
”På jobbet är det många som frågar varför jag valde den här branschen, eftersom jag är liten till växten. Det viktiga är inte hur stor jag är, utan hur jag som väktare talar med folk. Som väktare måste man verkligen ha tålamod, eftersom folk kan fråga allt möjligt: hur stor lön vi har eller vad vi har under våra arbetskläder på vintern, så att vi inte ska frysa.
Jobbet består till största delen av att hjälpa folk. Det är till exempel vanligt att turister frågar om råd. Ibland kan jobbet vara tungt. Man kan bli tvungen att lugna ner människor som svär och beter sig aggressivt. I väktarens arbete kan man också bli tvungen att återuppliva människor.
Jag har jobbat som väktare i fyra år. Jag har jobbat vid FPA:s serviceställen, vaccinationsställen, köpcentrum och ambassader. Vi jobbar i tre skift, men för min familjs skull gör jag bara pass mellan klockan sju på morgonen och fem på eftermiddagen.”
”Jag vill kunna hjälpa invandrare att lita på myndigheterna på samma sätt som jag själv har lärt mig.”
”Jag är stolt över mig själv när jag får god respons av människor som jag har kunnat hjälpa. Det är till exempel många äldre som besöker FPA, som jag har gett råd åt och som har berömt mig för mitt agerande. Som väktare har jag lärt mig att lita mer på mig själv. Jag har också lärt mig att lita på polisen, för i Syrien kunde jag inte lita på tjänstemän på grund av mina erfarenheter.
Många kvinnor med utländsk bakgrund är rädda för myndigheterna. Man skrämmer upp dem och berättar saker som inte är sanna. I framtiden vill jag kunna hjälpa invandrare att lita på myndigheterna på samma sätt som jag själv har lärt mig.”
Berivan Suleiman (29 år)
- Väktare vid ett företag inom säkerhetsbranschen sedan 2020
- Vald till Årets flykting 2023
- Medlem i Servicefacket PAM
”Jag är stolt över mig själv när jag får god respons av människor som jag har kunnat hjälpa. Det är till exempel många äldre som besöker FPA, som jag har gett råd åt och som har berömt mig för mitt agerande. Som väktare har jag lärt mig att lita mer på mig själv.”
Den här artikeln ingår i FFC:s serie Yrkesproffs i arbetslivet, där vi låter de FFC-anslutna fackförbundens medlemmar berätta om sitt jobb. Vi presenterar ett nytt yrkesproffs varannan vecka.