Svetsaren som gärna håller i kameran
Tommy Holmblad är svetsaren från Kvevlax som har ett stort intresse för jakt och fotografering. I Donarbloggen berättar han också om sina många hemmafixarprojekt.
– Jag brukar säga att det är lätt att flytta till kärleken, men svårt att byta bort ett bra jobb, säger Tommy Holmblad som jobbar som svetsare på Profiweld i Korsnäs.
Tommy är ursprungligen från Närpes, men bor numera i Kvevlax i Korsholm. Arbetsresan från hemmet till arbetsplatsen tar ungefär 50 minuter och Tommy har vant sig vid tidiga morgnar med väckning klockan 4.40.
– Vi har flextid och efter sommarsemestern var jag så pigg att jag började jobba klockan sex. Det har jag faktiskt fortsatt med hela hösten och vintern, för timmarna går snabbare på morgonen än på eftermiddagen. Då man slutar klockan halv tre hinner man hem innan det blir mörkt. Annars skulle jag inte se mycket ljus på vintern, för jag har svetshjälmen på huvudet största delen av arbetsdagen.
Tommy var tidigare bilmekaniker med egen verkstad men fick besvär av alla kemikalier och bestämde sig för att byta yrke. För tretton år sedan började han på Profiweld, eller Håkans Rostfria som företaget då hette. Först jobbade han med bearbetning, men för några år sedan bytte han till svetsning.
Små serier och snabba leveranser
Profiweld har 34 anställda och gör underleveranser i metallbranschen. Företaget har fått känna på det dåliga ekonomiska klimatet – antalet anställda har så gott som halverats de senaste åren. Just nu går det ändå lite bättre.
– Vår klart största kund är Wärtsilä, som säljer fler motorer än väntat. Vi får klämma på så mycket vi vill, också på helgerna.
Sedan nyåret har Tommy och hans arbetskamrater hållit på med en sorts lyftkrokar till Wärtsiläs motorer, ett tidskrävande jobb med strikta kvalitetskrav.
– Det får inte finnas ett fel av ens ett gruskorns storlek, säger Tommy och berättar att det är nervöst då kvalitetsgranskaren kommer på besök.
Hela svetsfogen granskas med ultraljud och om den får underkänt följer ett tids- och tålamodskrävande korrigeringsarbete; sprickan kan finnas långt under ytan.
Tommy medger att det nuvarande projektet gärna kunde få vara över redan, men i övrigt trivs han bra med sitt jobb.
– Vi är specialiserade på små serier och snabba leveranser. Då tröttnar man inte så lätt.
Jagar med gevär och kamera
Inom facket är Tommy huvudförtroendeman och ordförande för verkstadsklubben på Profiweld samt sekreterare i fackavdelningen Vasa svenska metall 174. Dessutom är han ersättare för Karita Pihlström i Metallförbundets fullmäktige.
Hans främsta fritidsintressen vid sidan av facket är jakt och fotografering.
– Med systemkameran kan man ”jaga” året runt, och det är mycket svårare att få en bra bild än att skjuta. Man ser det fantastiska, perfekta ögonblicket, men lyckas sällan fånga det på bild innan djuret rört på sig.
En höjdpunkt var den bild på en pärluggla som för tre år sedan blev fyra bland 15 000 bidrag i en naturbildstävling.
– Det satte verkligen fart på mitt nästan sjuka intresse för fotografering. Jag är nyfiken av mig och har haft tio olika systemkameror på sex år. Men det är likadant med gevär, jag har en otrolig cirkulation tills jag hittar det jag verkligen vill ha.
Gör det själv-tips
Bloggläsarna har också kunnat notera att Tommy är en händig person som ofta bjuder på gör det själv-tips. Han har bland annat visat hur man byter bromsskivor och bromsklossar på bilen, hur man fyller laserprinterns färgkassetter och nu senast hur man byter ut surfplattans skärm om den har spruckit.
– Det var inte riktigt så lätt som det verkar om man läser blogginlägget, konstaterar Tommy och medger att han bland annat skar sig i fingret under arbetets gång.
– Genast då jag hade lagt ut blogglänken på Facebook var det en som hörde av sig och frågade vad jag vill ha betalt för att byta ut en skärm. Men jag tackade nej, jag vill inte röra någon annans surfplatta så att jag inte förstör något.
Jonny Smeds
Läs Tommys inlägg i Donarbloggen