Hoppa till innehållet

s a k·fi Ämnen Nyheter Sommarjobbarens minneslista

Nyhetsartikel

Sommarjobbarens minneslista

Foto: Ville Juurikkala.

Också i sommarjobb som räcker ett par månader är det viktigt att anställningsförhållandet är i skick. Följande lista tar upp några grundläggande punkter att uppmärksamma när du har fått ett jobb.

1. Teckna ett arbetsavtal

I ett arbetsavtal mellan arbetstagaren och arbetsgivaren kommer parterna överens om bl.a. arbetets innehåll, arbetstiden, platsen där arbetet utförs, lönen, eventuell prövotid och anställningens längd. Det är också bra att nämna vilket bredare kollektivavtal anställningen omfattas av. Med tanke på att tvister kan uppstå är det bäst att arbetsavtalet är skriftligt.

Underteckna inte ett arbetsavtal där det står att dina arbetstimmar per vecka kan variera mellan noll och något visst timantal. Det kan gå så att du inte får jobba alls somliga veckor.

2. Fråga om råd

Arbetshandledning hör till varje ny arbetstagares rättigheter. Sköt om att du verkligen får den handledning du behöver och tveka inte att ställa frågor.

3. Skydda dig i arbetet

För unga arbetstagare finns det egen lagstiftning bland annat om arbetstidens längd och tidpunkt. Avsikten med åldersgränser är att skydda unga arbetstagares psykiska och fysiska utveckling. Läs mera på arbetsministeriets webbsidor på adressen www.mol.fi/svenska/yrken/ungaarbets.html.

4. Kolla din lön

När lönen betalas ut ska arbetstagaren samtidigt få en löneremsa eller något annat dokument som visar grundlönen, utbetalda ersättningar och de belopp som innehållits på lönen. Kolla att löneuppgifterna stämmer och att du har fått alla ersättningar för kvällsarbete, veckoslutsarbete, övertidsarbete och annat.

5. Håll reda på semesterförmånerna

Semester, semesterlön och eventuell semesterpeng tjänar du in redan om anställningen omfattar en arbetstid på minst 35 timmar i månaden. För semesterersättning räcker det att du haft minst sex arbetstimmar i ett och samma anställningsförhållande under semesterkvalifikationsåret. Ta reda på om arbetsgivaren ger dig semesterförmånerna i pengar eller om du måste ta ut dem som verklig semester under sommarjobbet.

6. Be att få ett arbetsintyg

Ett arbetsintyg är ett viktigt dokument för arbetstagaren. Arbetserfarenheten kan ha stor betydelse när du senare söker en utbildningsplats eller ett fast jobb. Du har lagstadgad rätt att få ett arbetsintyg efter avslutad anställning.

7. Tala med förtroendemannen

En förtroendeman som arbetstagarna valt inom sin krets fungerar som arbetstagarnas företrädare på arbetsplatsen. Förtroendemannen är den person som du kan vända dig till alltid när du behöver hjälp och råd. Det är exempelvis bra att visa arbetsavtalet för förtroendemannen innan du undertecknar det.

Om det inte finns en förtroendeman på din arbetsplats kan äldre arbetstagare många gånger vara till stor hjälp. Uppstår det problem är det alltid klokt att kontakta facket, även om du ännu inte är medlem. Arbetarskyddsbyråerna i de olika distrikten hjälper också.