Regeringen riskerar att skrota utbildningsgarantin för unga
FFC befarar att regeringens omfattande nedskärningar i yrkesutbildningen kommer att leda till att det blir svårare för framför allt unga som just har gått ut grundskolan att få en studieplats.
Regeringens planer kan leda till att antalet antagna förstaårsstuderande inom yrkesutbildningen sjunker med många tusen. Redan i dag saknar 110 000 unga i åldern 20–29 utbildning efter grundskolan.
– Om inbesparingarna görs enbart genom att dra in studieplatser så kommer upp till 18 000 studieplatser att försvinna från yrkesutbildningen redan nästa år. Om man skär i utbildningens innehåll så motsvarar sparkravet 1 200 euro per studerande. Antagligen kommer utbildningsanordnarna att försöka spara på flera olika sätt, bedömer FFC:s arbetslivsdirektör Saana Siekkinen.
Sammanlagt kräver regeringen nedskärningar i yrkesutbildningen för hela 190 miljoner euro under nästa år. Regeringen motiverar nedskärningarna med att utbildningen reformeras. De planerade reformerna inom yrkesutbildningen träder ändå i kraft först år 2018, och nedskärningarna ska göras redan nästa år.
Saana Siekkinen misstänker att nedskärningarna kan leda till att utbildningsgarantin för unga skrotas.
– I värsta fall kommer antalet studieplatser inom yrkesutbildningen inte att räcka till för de unga som avslutar grundskolan, så pass enorma är nedskärningarna.
Färre studielinjer
På FFC tror man att nedskärningarna sannolikt också kommer att leda till att läroinrättningarna lägger ner mindre populära utbildningslinjer, trots att sysselsättningsläget inom just de branscherna skulle vara bra.
– Det här skulle vara en direkt björntjänst för bland annat maskin- och metallbranschen. Det finns en efterfrågan på yrkeskunnig arbetskraft, trots att utbildningen inte har lockat tillräckligt många sökande, poängterar Saana Siekkinen.
FFC uppmanar undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen att se till att nedskärningarna inte hotar utbildningsgarantin för unga. Samtidigt påminner FFC regeringen om att den har förbundit sig till garantin, som har som målsättning att 90 procent av alla unga mellan 20–24 år ska ha en examen efter grundskolan innan det här årtiondet är slut.
Enligt utbildningsgarantin är det just de unga som har gått ut grundskolan och efter det har blivit utan en examen som har förtur i den gemensamma ansökan till den grundläggande yrkesutbildningen.